Levenslange passie resulteert in uniek boekwerk (video)

Levenslange passie resulteert in uniek boekwerk (video)
Levenslange passie resulteert in uniek boekwerk (video) © OZ
Boek over Zaamslag

Verborgen geschiedenis

ZAAMSLAG - Volgens Lensen schuilt er veel meer geschiedenis in het kleine Zaamslag dan men op het eerste gezicht zou denken. Tot dusver werd van die geschiedenis vooral de laatste eeuwen in boekvorm belicht. Lensen gaat in zijn boek veel verder terug. ''Er zit nog heel veel prehistorie in de grond. Zeg maar de verborgen geschiedenis, waarmee we een beeld kunnen schetsen van het verleden.'' 

Kasteel

Tien jaar lang deed Lensen onderzoek naar Zaamslag, zowel in binnen- als buitenland. Maar de collectie van het Schelpenmuseum, dichtbij huis, vergat hij niet. Sterker nog: dat was zo'n beetje het beginpunt van al zijn speurwerk. Met dank aan De Zeeuw, want die speurde sinds 1987, toen het kasteel van Zaamslag werd opgegraven, iedere opening in de grond van Zaamslag en omgeving af, op zoek naar archeologische vondsten. Het resultaat is een omvangrijke collectie van vele duizenden scherven, bouwfragmenten en botten, die Lensen stuk voor stuk onder de loep nam.
Een inkijkje in het boek over de geschiedenis van Zaamslag
Een inkijkje in het boek over de geschiedenis van Zaamslag © OZ

Resultaten

Het onderzoek van Lensen leidde tot verrassende resultaten. Op veel plaatsen in het dorp bleken nog bijzonder oude stukken muur overeind te staan. En de oudste fase van het kasteel bleek een stuk ouder dan tot nu toe werd gedacht.