Van trol naar rollator bij ruilwinkel Zierikzee (video)

Van trol naar rollator bij ruilwinkel Zierikzee (video)
Van trol naar rollator bij ruilwinkel Zierikzee (video) © oz
Ruilwinkel Zierikzee

Succesnummer

ZIERIKZEE - Dicky de Kool is één van de initiatiefnemers van de ruilwinkel. Ze voelt zich overrompeld door het succes. "We wisten niet hoe of wat en zijn zomaar begonnen. We zijn onwijs trots dat er nu al zoveel mensen zich bij ons hebben gemeld. Veel mensen hebben niet veel te besteden. Die kunnen we op deze manier goed helpen."
Babbeltje
"Bij ons in de winkel kun je ook gratis een kopje koffie of thee drinken", vertelt Dicky. "Veel mensen vinden dat gezellig en zijn zo toe aan een babbeltje dat ze iedere dag terugkomen."
Te veel
Vlak na de opening moest Dicky de Kool op de rem trappen. De vrijwilligers konden al de spullen niet verwerken. "Nu hebben we meer vrijwilligers en kunnen we de spullen weer kwijt", vertelt Dicky. Er is wel een limiet ingesteld. Mensen mogen niet meer dan tien artikelen per dag inleveren.
© oz

Puntensysteem

Bij de ruilwinkel in Zierikzee wordt gewerkt met een elektronisch puntensysteem. Zo levert een boek twee punten op en een groot beeld vier. Die punten worden vervolgens op een pasje gezet, waarmee de klant in de winkel weer iets nieuws kan uitzoeken. 
Diensten
Niet alleen spullen leveren punten op. Ook diensten leveren een tegoed op voor de ruilwinkel, zoals een appeltaart bakken of bij iemand de heg snoeien. 

Goes

Een ander voorbeeld van een succesvolle ruilwinkel is in Goes te vinden. Duizenden klanten weten al jaren de weg te vinden naar deze winkel. Ook hier wordt met het puntensysteem gewerkt en kunnen mensen terecht om allerlei spulletjes te ruilen. Vier jaar geleden verwelkomde de ruilwinkel haar zesduizendste klant.