Sinterklaasjournaal Hulst niet op tv vanwege reclame (video)

Sinterklaasjournaal Hulst niet op tv vanwege reclame (video)
Sinterklaasjournaal Hulst niet op tv vanwege reclame (video) © Omroep Hulst
Sinterklaasjournaal Hulst

Risico op een boete

HULST - Na het uitzenden van de eerste aflevering besloot de Hulsterse omroep dat het risico op een boete te hoog is. Wanneer het Commissariaat voor de Media zou besluiten dat het journaal inderdaad te veel reclame bevat, dan zou Omroep Hulst een flinke boete krijgen. Dat risico wil de lokale omroep niet lopen, dus wordt gestopt met uitzenden.

Richtlijnen

Voor reclame zijn strenge richtlijnen, die zijn vastgelegd in de Mediawet. Omroep Hulst vond dat in de eerste aflevering te veel logo's te lang in beeld kwamen en dat een bakker te veel reclame maakte voor de eigen zaak door te zeggen dat de route langs zijn zaak 'de lekkerste route' is.
Oordeel zelf of het Sinterklaasjournaal inderdaad te veel reclame bevat en kijk hier de eerste aflevering terug:

Aflevering 1 Sinterklaasjournaal Hulst

Teleurgesteld
​De initiatiefnemer voor het journaal, Alex Eggermont, is zeer teleurgesteld dat het niet meer op televisie wordt uitgezonden. "Dat is een zeer grote domper." ​Wel snapt hij de beslissing van de omroep. "Het risico op een boete is te hoog."

Streng
Hij heeft geen goed woord over voor de strenge regels die hiervoor gelden. ​"Om dit soort programma's mogelijk te maken heb je sponsors nodig en die willen in beeld komen. Ik snap dat daarvoor regels gelden bij de landelijke omroepen, maar dat ze ook zo streng zijn voor een lokale omroep als Omroep Hulst slaat nergens op."

Niet het einde

Dat de uitzendingen op televisie zijn gestopt, betekent niet het einde van het Hulsterse Sinterklaasjournaal. ​Op internet gaan de uitzendingen namelijk gewoon verder. "En ik vermoed dat we met de uitzendingen op internet en onze uitingen op sociale media uiteindelijk meer mensen bereiken dan via de televisie."

'Erg jammer​​'

Ook de sponsoren maken er geen probleem van. "Ik heb al onze sponsoren gebeld en zij begrijpen de situatie en ze hechten ook meer waarde aan onze online uitzendingen." Toch vindt hij het erg jammer dat het niet op televisie uitgezonden wordt. "Het blijft iets speciaals als jouw programma daadwerkelijk op tv komt." 

Bekijk hier de tweede aflevering, die dus niet op televisie uitgezonden wordt:

Aflevering 2 Sinterklaasjournaal Hulst