Duitse relschoppers Renesse voor de rechter (video)

Duitse relschoppers Renesse voor de rechter (video)
Duitse relschoppers Renesse voor de rechter (video) © omroep zeeland
Rechtszaak Hooligans Renesse
MIDDELBURG - Feesten in Renesse
In de nacht van 11 op 12 april 2015 was een groep van 78 Duitse fans van voetbalclub Schalke 04 aan het feesten in Renesse. Ze vierden een soort afscheidsfeestje; een van de leden moest een poos de gevangenis in.
Geschopt en geslagen
De groep liep even na 02.30 uur naar de Hogezoom waar de touringcar klaar stond om ze naar huis te brengen. Onderweg ontstond er een vechtpartij met een andere groep stappers.

Bierpul tegen hoofd

Toen agenten wilden ingrijpen, keerde de groep zich massaal tegen de politie. Daarbij werd geschopt en geslagen. Een agent kreeg een bierpul tegen zijn hoofd en een andere agent liep een zware hersenschudding op.
Duiters hooligans Renesse
Duiters hooligans Renesse © Omroep Zeeland
Te vroeg op de rol
Nog geen drie weken na de gebeurtenis moesten elf verdachten al voor de rechtbank verschijnen, maar die dag werd maar tegen vier mannen een strafeis geformuleerd. De advocaten van de mannen vonden dat het Openbaar Ministerie deze zaak veel te vroeg op de rol had gezet.

Uitstel

Getuigenverklaringen liepen uiteen, of spraken elkaar tegen en dat zou ten koste gaan van de zorgvuldigheid. De rechtbank ging in zeven gevallen akkoord met uitstel. Vandaar dat er vandaag, anderhalf jaar later, vijf en maandag nog eens twee verdachten moeten voorkomen.
Zwaar bestraft
De vier mannen die eerder werden veroordeeld kregen celstraffen van vier tot vijf maanden en moesten een schadevergoeding betalen. Geweld tegen mensen uit de publieke sector, zoals politieagenten wordt twee keer zo zwaar bestraft. Ook uitgaansgeweld wordt extra zwaar aangerekend.