OM eist negen maanden cel tegen Duitse hooligans (video)

OM eist negen maanden cel tegen Duitse hooligans (video)
OM eist negen maanden cel tegen Duitse hooligans (video) © Omroep Zeeland
Rechtszaak hooligans Renesse

Straf

MIDDELBURG - Donderdagochtend hoorden de eerste drie verdachten een gevangenisstraf van negen maanden tegen zich eisen. In de loop van de middag werd dezelfde straf geëist tegen de vierde en vijfde verdachten. Ook moeten de vijf verdachten als het aan het OM ligt een schadevergoeding betalen.

Geweld tegen politie

De Duitsers worden verdacht van geweld tegen onder meer de politie in Renesse. Twee agenten raakten daarbij zwaar gewond. Omdat het gaat om geweld tegen de politie valt de eis relatief hoog uit, dat wordt namelijk doorgaans strenger bestraft. De rechter doet over twee weken uitspraak.

Vier anderen

Eerder zijn er al vier leden van de groep veroordeeld voor de vechtpartij in Renesse. Zij kregen celstraffen van vier tot vijf maanden en moesten een schadevergoeding betalen. De berechting van de vijf verdachten die donderdag voor de rechter moesten verschijnen liet iets langer op zich wachten omdat politie en justitie meer tijd nodig hadden om het benodigde bewijs te verzamelen.
Duiters hooligans Renesse
Duiters hooligans Renesse © Omroep Zeeland
Overlast
De Duitse hooligans maakten deel uit van een groep van 78 Duitsers die in 2015 voor overlast zorgden in Renesse. De fans van Schalke 04 uit Gelsenkirchen namen daar in de nacht van 11 op 12 april afscheid van een lid van de groep die naar de gevangenis moest, een afscheidsfeestje dus.

​Lees ook: ​Relschoppers Renesse zijn hooligans Schalke 04

​Vechtpartij
Die nacht ontstond er een vechtpartij met een andere groep stappers. Toen agenten wilden ingrijpen, keerde de groep zich massaal tegen de politie. Daarbij werd geschopt en geslagen. Een agent kreeg een bierpul tegen zijn hoofd en een andere agent liep een zware hersenschudding op.

Lees ook: ​​Renesse: Veldslag of incident?
Duiters hooligans Renesse
Duiters hooligans Renesse © Omroep Zeeland
Verslaggever Mercy Kamermans volgde de zaak in de rechtbank van Middelburg