Constructiebedrijf Heerema schrapt meer dan honderd banen (video)

© OZ
VLISSINGEN - Twee derde eruit
Op dit moment telt de locatie in Vlissingen 154 arbeidsplaatsen, dat zijn er in 2018 nog maar 49. Ook bij de andere Nederlandse vestiging van het bedrijf wordt flink ingegrepen. In Zwijndrecht blijven van de huidige 220 arbeidsplaatsen straks 66 over. Daarnaast verdwijnen 100 van de ongeveer 260 functies in andere landen. 

'Draconische maatregel'

De vakbonden CNV Vakmensen en FNV Metaal omschrijven de massale ontslagen als een 'draconische maatregel' en als een 'harde klap voor werknemers én voor Nederland'. Het bedrijf zelf schrijft in een persbericht dat de ontslagen het gevolg van de slechte omstandigheden op de markt en nodig zijn om het bedrijf voor te bereiden op de toekomst.

Zeeuwse werkgelegenheid

Voor Koos de Meij van de FNV komt het nieuws hard aan. "Dit is weer een aanval op de Zeeuwse werkgelegenheid. Want wat betekent dat voor de toekomst? Wat als er straks wel opdrachten zijn. Worden dan mensen van buiten Nederland ingevlogen? Houden wij nog vakmensen in Zeeland?" Heerema heeft naast de vestigingen in Nederland ook vestigingen in Polen en Engeland.
Koos de Meij van de FNV

Nadenken

De Meij pleit er voor dat overheden en sociale partners eens goed nadenken wat ze met Vlissingen-Oost willen. "Willen we Vlissingen-Oost een beetje overeind houden of steken we er geen energie meer in omdat het wordt gezien als een voorbijgaande zaak."

Informatiebijeenkomst

De vakbond gaat zo snel mogelijk een informatiebijeenkomst organiseren. "We willen weten wat de mensen verwachten van een sociaal plan. Daar gaan we eerst eens over praten met de mensen," zegt De Meij. 
Lage olieprijs
De Nederlandse offshore-sector wordt vooral getroffen door de aanhoudende lage olieprijs. Niet renderende boorinstallaties worden buiten bedrijf gesteld. Met de bedoeling kosten te besparen. Ook wordt er niet of nauwelijks meer geïnvesteerd door bedrijven.

Onderstellen

Heerema is een constructiebedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in het ontwerpen, bouwen, installeren en vervoeren van offshore-faciliteiten voor de olie- en gasindustrie. In Vlissingen worden onder meer onderstellen gebouwd voor offshore boorplatforms, zoals het zogenoemde Wellhead jacket. Dit onderstel werd in april van dit jaar op transport gesteld naar de Britse sector van de Noordzee.