Zeeuw mag na dertig jaar stemmen (video)

Zeeuw mag na dertig jaar stemmen (video)
Zeeuw mag na dertig jaar stemmen (video) © OZ
Amerikaanse Zeeuwen

Verliefd

De uit Philippine afkomstige Verstraeten waar hij al jaren een fietswinkel runt. Hij emigreerde op zijn 21e nadat hij verliefd was geworden op een Amerikaanse uitwisselingsstudente: "Je wordt er gek van op het moment, op televisie gaan de reclames over de verkiezingen de hele dag door."
Zuinige Zeeuwen
Pennsylvania is een van de swing states waar het van te voren niet duidelijk is of de Republikeinen er winnen of de Democraten. Juist daarom wordt er in dit soort Staten voor vele miljoenen dollars zendtijd opgekocht door de partijen. "Er wordt veel te veel geld uitgegeven aan die verkiezingen, daar kan beter iets anders voor gedaan worden", aldus Frans.
'Trump maakt oorlog'
Volgens hem hebben veel mensen in Bloomsburg het er dit jaar moeilijk mee. "Na wat er allemaal bij Trump is uitgekomen over vrouwen en dergelijke zijn er zelfs echte Republikeinen die niet op hem willen stemmen. Maar ook bij Clinton zijn de nodige problemen." Frans is er voor zichzelf wel uit: "Op dit moment Clinton. Ik denk dat Trump er snel oorlog van zal maken."
Luister hier naar de radiobijdrage van verslaggever Daan Wallis over hoe Frans Verstraeten de Amerikaanse verkiezingen beleeft:
ITEM Amerikaanse Zeeuwen Verstraeten
Wc doortrekken
In 'The Dutch Wheelman Bicycle Shop' werkt ook de zwager van Frans. Ronny Spuesens (66) verhuisde samen met zijn vrouw Tilly en twee zonen in 1992 vanuit Philippine naar Bloomsburg om mee te helpen in de fietszaak. "De ruimte en de natuur hier bevallen ons uitstekend. Niet zo kleinschalig als in Nederland waar als je de wc doortrekt de buren het ook horen."
Vurige hoop op Clinton
Omdat Ronny zijn Nederlandse AOW niet wil verliezen, is hij nooit Amerikaan geworden. Ronny mag dus niet stemmen, maar hoopt vurig op Clinton. "Ik ben een geboren Democraat en ik denk dat ze wint. Maar het zal kantje boord worden. Het zou een grote vergissing zijn als Amerika Donald Trump zou kiezen. We moeten geen clown in ons midden, maar iemand die voor Amerika staat."