Zeeuwse fietsenmaker hoopt vurig op Clinton (video)

Zeeuwse fietsenmaker hoopt vurig op Clinton (video)
Zeeuwse fietsenmaker hoopt vurig op Clinton (video) © OZ
Ronny Spuesens

Wie moet er wat u betreft winnen?

"Ik denk en hoop dat Hillary Clinton het wordt. De voorspellingen hier moet je met een korrel zout nemen, maar die zeggen dat Clinton makkelijk gaat winnen. Zelf betwijfel ik dat, maar ik denk wel dat ze het net zal halen."

Waarom bent u naar Amerika geëmigreerd?

"Mijn zwager had hier een fietsenzaak en hij wilde uitbreiden. Tijdens een vakantie had ik al eens gezegd dat ik hier best naar toe wilde komen. Kort daarna belde hij. Zo ben zijn mijn vrouw en ik in de Verenigde Staten terecht gekomen."
Ronny Spuesens
Ronny Spuesens © OZ
Het is een spannende tijd in de Verenigde Staten. Merkt u veel van de verkiezingen?
"Op zich niet. We wonen te ver bij onze directe buren vandaan. De verkiezingen zijn in november en dan wordt het vroeg donker. Dus je komt elkaar niet zo snel meer tegen op straat om over de verkiezingen te praten. En in de fietsenwinkel beginnen de mensen er ook niet over, hooguit als je het onderwerp zelf aanstipt. We willen neutraal blijven, omdat we geen klanten willen verliezen omdat ze denken dat we de Democraten of de Republikeinen steunen."
Hoe houdt u het verkiezingsnieuws bij?
"Ik probeer mezelf een zo eerlijk mogelijk beeld te vormen. Dat kan via de Amerikaanse televisie, maar die vertrouw ik niet altijd. De ene zender is Republikeins-gezind, de ander steunt de Democraten. En er is hier nooit een midden. Ik kijk vooral naar het Nederlandse Journaal. Dat geeft een een genuanceerder beeld van wat er nu echt aan de hand is."
Grappig... u bent geëmigreerd naar Amerika en dan kijkt u naar het Nederlandse nieuws om op de hoogte te blijven van de Amerikaanse verkiezingen.
"Ja, dat klopt. Dat klinkt grappig, maar eigenlijk is het beschamend, eerlijk gezegd."
Ronny Spuesens
Ronny Spuesens © OZ
Gaat u stemmen?
"Helaas, ik kan niet stemmen. Ik heb geen Amerikaans paspoort, alleen een greencard." (Wel een verblijfsvergunning maar geen Amerikaans staatsburgerschap, red.)
Jammer...
"Niet alleen jammer. Het is ook onterecht. Ik betaal hier belasting, dus zou ik ook moeten kunnen stemmen over wat ze doen met mijn belastinggeld."
Waarom bent u dan toch geen Amerikaan geworden?
"Ik heb nog steeds veel verbindingen met Nederland. Vooral vanwege mijn AOW, want die zou ik verliezen als ik het Amerikaans staatsburgerschap krijg. Daarom is het denk ik voor mij niet verstandig om Amerikaan te worden."