​40 miljoen voor vakantieschiereiland in Veerse Meer

​40 miljoen voor vakantieschiereiland in Veerse Meer
​40 miljoen voor vakantieschiereiland in Veerse Meer © OZ
Illustratie plan schiereiland Zeeuwse Meer
Illustratie plan schiereiland Zeeuwse Meer © OZ

Verbinding

WISSENKERKE - Het schiereiland wordt aangelegd in het Veerse Meer, bij de verbinding van Walcheren met Noord-Beveland, tussen de loopbrug over de N57 en de surfschool. Dat werd woensdag bekendgemaakt in het gemeentehuis van Noord-Beveland in Wissenkerke.

400.000 kub zand

In de plannen wordt het schiereiland net zo groot als 3,5 voetbalvelden bij elkaar. Daar is 400.000 kub zand voor nodig, dat voor het grootste deel uit het Veerse Meer zelf gehaald wordt. 

Derde plan

Het is het derde plan in dertien jaar tijd van ondernemer Marco Doeleman. Een eerder plan om een hotel van 165 meter hoog te bouwen is van de baan. De gebouwen die nu gepland staan op het eiland worden niet hoger dan 18 meter en zullen niet boven de Veerse Dam uitsteken.

44 hotelkamers

Het is de bedoeling dat er 20 vrijstaande woningen op het eiland komen. Ook worden er 48 appartementen en 20 penthouses gebouwd. Het hotel krijgt 44 kamers en er komt ook een restaurant en een parkeerplaats. Het hele eiland wordt zo aangelegd dat het in de omgeving past. Aan de ene kant komen duinen en aan de andere kant komt natuur die overgaat in De Schotsman.

Enthousiast

Wethouder Piet de Putter van Noord-Beveland is enthousiast over de plannen: "Dit plan is economisch haalbaar en voldoet aan de eisen die wij als gemeente er aan stellen. De bebouwing wordt niet hoger, langer of breder dan dat wij willen."

Roet in het eten

Hij verwacht niet dat het Kustpact, landelijke afspraken om het bebouwen van de kust af te te remmen, roet in het eten zal gooien. "We zijn al dertien jaar met deze plannen bezig. Als het Rijk hier een streep door zet, vind ik dat onfatsoenlijk en onbehoorlijk bestuur."

Landschap

Bovendien doen de gemeente en de ondernemer er alles aan om het eiland zo goed mogelijk in te passen in het landschap. Daarvoor zijn een landschapsarchitect en een ecoloog ingehuurd. Ook zijn de plannen vooraf besproken met de Zeeuwse Milieufederatie en Staatsbosbeheer.

Surfschool

Het is nog niet duidelijk of de surfschool aan het Veerse Meer moet wijken voor het eiland. Mogelijk is dat nodig, omdat de surfomstandigheden veranderen door de komst van het eiland. Daar wordt samen met de surfschool een oplossing voor gezocht.

Voorjaar 2020 klaar

De gemeenteraad van Noord-Beveland bespreekt het plan volgende week donderdag. Dan wordt de raad gevraagd om toestemming om het plan verder uit te werken. Eind 2017 moet de gemeenteraad dan nog instemmen met een wijziging van het bestemmingsplan. Als dat allemaal volgens verwachting verloopt, kan het vakantieschiereiland in het voorjaar van 2020 klaar zijn.