'Het meeste plezier haal ik uit kleine grapjes als de mol' (video)

'Het meeste plezier haal ik uit kleine grapjes als de mol' (video)
'Het meeste plezier haal ik uit kleine grapjes als de mol' (video) © OZ
Op zoek naar Zeeland
GOES - Verder op zoek naar Zeeland
Oreel heeft een jaar lang gewerkt aan het boek Verder op zoek naar Zeeland, dat in oktober is verschenen. In dit boek vindt een zoektocht plaats naar het ware Zeeland aan de hand van tien themaprenten, waarbij een aantal auteurs een verhaal hebben geschreven. Een van de auteurs is burgemeester René Verhulst van de gemeente Goes. Het is het vervolg op Op zoek naar Zeeland dat een aantal jaar gelden is verschenen. 
Feest
Het blijft voor Oreel elke keer een feest om de themaprenten te maken. "Als ik eenmaal aan zo'n prent begin, moet ik mezelf regelmatig afremmen, omdat ik elke keer weer op nieuwe ideeën kom en dat wil verwerken in de prent." Door deze manier van werken zijn het allemaal prenten geworden, waar je elke keer iets nieuws in ziet. 
© OZ
Grap
Zoals gezegd haalt Oreel de meeste voldoening uit de 'grapjes' die hij in elke prent verstopt. In 'Verder op zoek naar Zeeland' is dat onder meer een mol die op elke prent te vinden is. "In het thema 'Wetenschap' heeft de mol bijvoorbeeld een apparaat uitgevonden waarmee hij molshopen kan maken zonder ze te graven. Kijk, om zoiets te bedenken en te tekenen geeft mij heel veel plezier", aldus Oreel.

Research

Voor Op zoek naar Zeeland en Verder op zoek naar Zeeland vertrekt hij vanuit de tekst die hij aangeleverd krijgt. Daarin gaat hij op zoek naar de ingrediënten die hij visueel kan vertolken. Volgens Oreel zit er namelijk nogal wat research achter één zo'n zoekprent.
Op zoek naar Zeeland

Uitgebreid repertoire

Oreel heeft in 25 jaar een uitgebreid repertoire opgebouwd. Hij illustreerde meer dan tachtig boeken voor verschillende schrijvers en uitgeverijen, maar is vooral bekend als één van de vaste striptekenaars van het tijdschrift 'Eppo'. In Zeeland boekte hij de laatste tijd vooral veel succes met zijn tekeningen in de boeken Op zoek naar Zeeland en Verder op zoek naar Zeeland.
Op zoek naar Zeeland

​Over zijn werk

Oreel tekent ook veel voor reclamebureau's en bedrijven. Verder maakte hij onder meer illustraties voor een kinderbijbel. Door het grote aantal verschillende opdrachten heeft Danker Jan Oreel zich meerdere stijlen en technieken eigen gemaakt. Van realistische boekillustraties tot artists impressions en portretten. Daarnaast tekent hij graag cartoons, typetjes, maar vooral strips. Alle met één overeenkomst, oog voor detail.

Strips

Oreels stripboek 'De koffers van Raz Fadraz' wordt binnenkort uitgebracht in het Frans en het Duits. Eerder heeft hij de Rolling Stones verstript (persoonlijk goedgekeurd door Mick Jagger), werkte hij aan een strip op scenario van Henk Kuijpers (de auteur van Franka) en werden de Noepies bedacht.
© OZ
Inspiratie
Grote voorbeelden voor Oreel zijn onder anderen illustrator Hans Kresse, bekend van 'Eric de Noorman' en de inmiddels overleden Franse striptekenaar Yves Chaland, bekend van de stripheld 'Bob Fish'. 
© OZ