Veel Zeeuwen boos over plan schiereiland Veerse Meer

Veel Zeeuwen boos over plan schiereiland Veerse Meer
Veel Zeeuwen boos over plan schiereiland Veerse Meer © OZ
Zwemwaterkwaliteit Veerse Meer
Zwemwaterkwaliteit Veerse Meer © OZ
OOST-SOUBURG - 40 miljoen euro
Vakantieondernemer De Zeeuwse Lagune wil met 40 miljoen euro fors investeren in de aanleg van een schiereiland in het Veerse Meer. Op het eiland zouden onder meer vakantiewoningen en een hotel moeten worden gerealiseerd.
Lees ook: 40 miljoen voor vakantieschiereiland in Veerse Meer

'Aantasting'
De Zeeuwse Milieufederatie is niet te spreken over het plan. Volgens de milieuorganisatie is het plan 'een aantasting van de openheid van het gebied'. Ook is het plan volgens ZMf zeer schadelijk voor de onderwaternatuur en voor een aantal foeragerende vogelsoorten.

Samenspraak

De scherpe reactie van ZMf is opmerkelijk te noemen, want bij de presentatie van de plannen woensdag beweerde wethouder Piet de Putter van Noord-Beveland dat bij het ontwikkelen van de plannen ook is overlegd de Zeeuwse Milieufederatie en Staatsbosbeheer.

'Te grootschalig'

Ook Staatsbosbeheer geeft in een reactie aan de plannen niet te steunen. Joke Bijl van Staatsbosbeheer beaamt dat er gesprekken zijn geweest over de plannen, maar ze noemt de 'te grootschalig'. "Vooral in het licht van de discussie over kustbebouwing moet je daar voorzichtig mee omgaan. En deze plannen zijn te groot."

Prullenbak

Ook Statenlid Gerwi Temmink van GroenLinks is verrast door het plan en heeft er geen goed woord voor over. "In de prullenbak, direct," zegt Temmink. "Ik ben hier helemaal niet blij mee. Net nu we druk bezig zijn met de kustvisie, het kustpact en het tegenhouden van bebouwing, komt dit plan ineens naar voren."
ITEM reacties Veerse dam-GroenLinks

Curatele

Secretaris Ad van de Kreeke van de Jachtclub Veere oppert gekscherend om de gemeente Noord-Beveland onder curatele te stellen naar aanleiding van het huidige plan. Van de Kreeke schrijft ook op Twitter dat het Veerse Meer haar aantrekkelijkheid voor watersport zal verliezen door het plan. 

— ad van de kreeke (@advandekreeke)
">
ITEM reacties veerse dam kreeke

Reacties

Op de website van Omroep Zeeland wordt veelal negatief gereageerd op het plan om een schiereiland te ontwikkelen in het Veerse Meer. "Binnenkort de Zeeland zal een Disneyland zijn. Bye bye de natuur."

'Moet zich schamen'

Een ander is boos op de verantwoordelijk wethouder van de gemeente Noord Beveland. "Piet de Putter moet zich schamen om dit project toe te juichen..." Een ander stelt: "Het ene park heeft het hotel afgeblazen vanwege economische redenen en er honderd chalets neergezet en nu zou er weer een hotel moeten komen?"