'Vlissingen moet wiet verkopen aan iedereen'

'Vlissingen moet wiet verkopen aan iedereen'
'Vlissingen moet wiet verkopen aan iedereen' © OZ
© OZ

Hoge boetes

VLISSINGEN - Op dit moment wordt overal in Zeeland het zogenoemde ingezetenencriterium gehandhaafd. Dat houdt in dat gedoogde coffeeshops alleen softdrugs mogen verkopen aan klanten die kunnen aantonen dat ze in Nederland wonen. Op overtredingen staan hoge boetes.

Straatdealers

Volgens de twee Vlissingse partijen werkt dit beleid niet. Het werkt de straatdealers in de hand, die de potentiële klanten die bij de coffeeshop niet aan hun trekken komen van drugs voorzien. Dus is er ook meer overlast op straat door de drugshandel, zeggen de partijen. De Lokale Partij Vlissingen en de SP in Vlissingen hebben daar eerder al vragen over gesteld aan de dagelijks gemeentebestuur.

Zo snel mogelijk

In de motie die donderdagavond aan de raad wordt voorgelegd roepen de partijen het dagelijks gemeentebestuur op om zo snel mogelijk de problemen in de eigen gemeente op te lossen. Daarbij hoeft Vlissingen volgens de twee partijen geen rekening te houden met de andere twee gemeenten in de drugsdriehoek: Goes en Terneuzen.

Overlast

De burgemeester van Vlissingen, Bas van den Tillaar, erkende eerder dat door het huidige beleid de overlast op straat inderdaad is toegenomen. Maar hij wil niet eigenhandig het beleid in de eigen gemeente aanpassen. Hij wil daarin gezamenlijk optreden met de andere gemeenten in de drugsdriehoek.

Negatieve gevolgen

Eenzijdige acties van losse gemeenten kunnen negatieve gevolgen hebben voor de andere gemeenten, vindt van den Tillaar. Dat antwoordde hij eerder op vragen hierover aan de SP en LPV. Wel heeft hij toegezegd dat hij het ingezetenencriterium en de bijbehorende wietpas opnieuw ter discussie stelt bij het overleg met Goes en Terneuzen.