Marien Dorleijn viert dubbel feest met Moss (video)

Marien Dorleijn viert dubbel feest met Moss (video)
Marien Dorleijn viert dubbel feest met Moss (video) © OZ
jubileum moss

Grote Prijs

MIDDELBURG - Marien Dorleijn brak landelijk door als singer-songwriter in de Grote Prijs van Nederland. Hij won in 1999 de finale met Stop Reverse Now. In hetzelfde jaar won hij met zijn band Nimbus de Zeeuwse Belofte. Hij verhuisde naar Amsterdam en sloot zich even aan bij rockband Caesar. In 2003 werd Nimbus omgedoopt tot Moss.

Airplay

Moss kwam onder contract te staan van platenlabel Excelsior. De debuutplaat The Long Way Back presenteerde de band in Paradiso, Amsterdam. De single I Apologise (Dear Simon) van het tweede album Never Be Scared/Don't Be A Hero kreeg landelijke airplay in 2009. Als live-band beklom Moss de grote festivalpodia van Lowlands en Pinkpop. In 2012 stond Moss op het Zeeland Nazomerfestival.
Gitaargeluid
Op het album Ornaments experimenteerde de band met een elektronisch geluid. De plaat haalde de top 10 van de Album top 100. De opvolger We Both Know The Rest Is Noise verscheen in 2014. Daarop lag de nadruk weer op het gitaargeluid. Kenmerkend aan de muziek van Moss zijn de herhalende motiefjes van gitaar en bas, ondersteund door een opzwepend drumgeluid.
Zijden draadje
Het voortbestaan van de band hing even aan een zijden draadje toen bassist Koen van de Wardt zijn eigen band Klangstof oprichtte en de rest van de band meenam. Marien Dorleijn ging door met het schrijven van liedjes, maar hield er rekening mee dat het een solo-plaat zou worden. Inmiddels zijn bandleden Finn Kruyning (drums) en Michiel Stam (gitaar) terug bij Moss en is het vijfde studioalbum een feit.
© OZ

Hometown

De band viert het komende album en het 12,5-jarig bestaan met optredens in Middelburg,(De Spot), Utrecht (Tivoli) en Amsterdam (Bitterzoet). Met het optreden in De Spot in Middelburg op 25 november is Marien Dorleijn weer even terug in zijn hometowne. In het voorprogramma staat de Walcherse band Echosonic.
Marien Dorleijn was vrijdag te gast bij het Omroep Zeeland-programma De Zeeuwse Kamer. Luister dat gesprek hieronder.