Zeeland wordt wakker: laag schooladvies, stervariant en afval

Zeeland wordt wakker: laag schooladvies, stervariant en afval
Zeeland wordt wakker: laag schooladvies, stervariant en afval © oz
© OZ

Stervariant

OOST-SOUBURG - De gemeenteraad van Borsele adviseert de provincie te kiezen voor de duurste oplossing voor de kruispunten van de Sloeweg. De gemeente wil dat er gekozen wordt voor de stervariant met viaducten. Dat staat in een brief die de hele raad naar Provinciale Staten stuurt.
Slot op hek AMAC-terrein 's-Heerenhoek
Slot op hek AMAC-terrein 's-Heerenhoek © OZ
Borsele koopt AMAC-terrein
De gemeente Borsele betaalt 750.000 euro om het voormalige AMAC-terrein te kopen. Dat heeft de gemeenteraad besloten. De aankoop kost anderhalf miljoen euro, maar de provincie betaalt de andere helft van het bedrag. Het terrein aan de rand van 's-Heerenhoek staat al leeg sinds de machinefabriek in 2005 failliet ging. Voorlopig komt er een openbaar park op het terrein.
Schoollokaal
Schoollokaal © OZ

Laag schooladvies

Van alle Zeeuwse leerlingen die in 2016 van de basisschool naar de middelbare school gingen zijn bijna 1300 kinderen naar een lager niveau gestuurd dan waar ze volgens de eindtoets (de vroegere CITO-toets) recht op zouden hebben. Dat is bijna veertig procent van alle Zeeuwse schoolkinderen. Staatssecretaris Sander Dekker omschrijft die te lage schooladviezen als 'wanpraktijken'.
Belgische grens bij Zelzate
Belgische grens bij Zelzate © OZ

Grensarbeiders

Belgen die in Zeeland werken, lopen veel geld mis doordat de Belgische belastingdienst weigert om een formulier te ondertekenen. De Nederlandse fiscus heeft dat formulier ontwikkeld voor de teruggaaf van hypotheekrenteaftrek, maar hun Belgische collega's werken niet mee.
Kijken in afvalbak
Kijken in afvalbak © oz

Afvalstromen

Zo'n 140 leerlingen van het Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee hebben gisteren op de fiets verschillende afvalstromen van bedrijven bezocht. Bedoeling is dat ze zich daardoor bewuster worden van al het afval dat de wereld in geslingerd wordt. Deze leerling inspecteert de afvalstromen bij kinderboerderij De Punt, zij is thuis ook al erg bewust bezig met het scheiden van afval.
© Ria Brasser / Omroep Zeeland
Weer
Van tijd tot tijd trekken buien vanaf de Noordzee over de provincie. Met een matige tot aan de kust vrij krachtige zuidwestenwind wordt het maximaal 10 graden. 
Foto: Ria Brasser