Zeeuwse scholen scoren iets slechter dan vorig jaar

© OZ

Beste

OOST-SOUBURG - De best scorende school in Zeeland is de christelijke basisschool De Bornput in Oostdijk. De zes leerlingen die daar in groep acht zaten vorig schooljaar, waren goed voor een gemiddelde van 544,8 punten. 

Eindtoetsen

Basisscholen mochten tot een paar jaar geleden alleen de CITO-toets gebruiken, de voorganger van de CET. Tegenwoordig is het ook toegestaan om andere eindtoetsen te gebruiken.

IEP

Sommige scholen gebruiken in plaats van de CET de IEP-test, wat staat voor Eindevaluatie Primair Onderwijs. In Zeeland wordt die alternatieve eindtoets gebruikt door 73 scholen. Van die scholen heeft de openbare basisschool De Lispeltuut in Oostkapelle het hoogste gemiddelde, met 91,8 punten. 

Lager

De IEP-score wordt anders berekend van bij de CET. Het Zeeuwse gemiddelde is dit jaar 81.2 punten. Ook bij deze test scoren de Zeeuwse leerlingen lager dan vorig jaar. Toen was het gemiddelde 82,8 punten. 

Derde toets

Slechts vier scholen (allemaal in Zeeuws Vlaanderen) gebruiken een derde soort test: Route 8. De Irisschool uit Terneuzen is hierin de beste met 226,3 punten. Het Route-8 gemiddelde in deze regio is 209,3 punten. 

Laagste

De scholen met de slechtste CET-score, 256, zijn dit jaar de openbare basischool 't Opstapje in Driewegen (Borsele) en de openbare basisschool St@mperius in Wilhelminadorp. De IEP-score werd dit jaar gescoord door De Zonnewijzer in Zonnemaire met 65 punten. Met 196 punten komt 't Getij in Kloosterzande achteraan in het rijtje Route 8-scholen. 

Kaart Zeeland: alle basisscholen

Kaart

Op bovenstaande kaart worden alleen de scholen met 6 of meer leerlingen getoond. Scholen voor speciaal onderwijs zijn uit dit overzicht weggelaten. Klik op het schoolicoon voor meer details.