VV Bevelanders krijgt niet-giftig kunstgrasveld

VV Bevelanders krijgt niet-giftig kunstgrasveld
VV Bevelanders krijgt niet-giftig kunstgrasveld © OZ
Kunstgrasveld
Kunstgrasveld © OZ
KAMPERLAND - Toezegging
"De eerste ideeën voor een kunstgrasveld kwamen in mei", zegt secretaris Theo Clement van Bevelanders."En nu hebben we al een toezegging van de gemeente, dat is heel mooi."

Zomer 2017

De club hoopt dat in de komende zomer wordt begonnen met de aanleg van het veld, zodat het in het seizoen 2017/2018 in gebruik kan worden genomen. "We weten alleen nog niet of het hoofdveld of het tweede veld wordt veranderd in kunstgras."
Kankerverwekkend
Kunstgrasvelden zijn de laatste maanden negatief in het nieuws geweest. De rubberkorrels die op sommige kunstgrasvelden liggen, zouden een gevaar zijn voor de volksgezondheid. "Natuurlijk houden we daar rekening mee", zegt Clement. "Er komt sowieso geen veld met kankerverwekkende korrels."

Zorgen

De zorgen over de korrels werden aangezwengeld door een uitzending van het televisieprogramma Zembla. Volgens de programmamakers zijn de rubberen korrels kankerverwekkend kunnen zijn. Met name kinderen zouden gevaar lopen. Zo worden Europese richtlijnen overschreden voor stoffen in kunststoffen die in contact komen met de kinderhuid.

Geen maatregelen

In Zeeland zijn zeventien kunstgrasvelden waar de korrels liggen. De meeste gemeenten met kunstgrasvelden kiezen ervoor om nog geen maatregelen te nemen. Ze wachten eerst een nieuw onderzoek naar de giftigheid van de korrels af.

Voor de zekerheid

Sommige voetbalclubs hebben op eigen houtje besloten om voor de zekerheid niet meer op de velden met die korrels te voetballen voor duidelijk is of het schadelijk is of niet. Een enkele club heeft zelfs besloten om de rubberen korrels te vervangen met de duurdere, maar zeker niet-giftige, kurkkorrels. Andere clubs spelen gewoon op de velden met rubberen korrels.
Colijnsplaatse Boys
De enige andere voetbalclub op Noord-Beveland, Colijnsplaatse Boys, kan ook rekenen op steun vanuit de gemeente. Fractievoorzitter van BEN (BEtrokken Noord-Beveland) Mark Faase zegt dat Colijnsplaatse Boys nog niet om een kunstgrasveld heeft gevraagd. "Maar ze kunnen erop rekenen dat we ze steunen, mochten ze er wel om vragen."
Felicitatie
"In 2017 gaan wij met de gemeente praten over hoe en wat", zegt voorzitter Thijs 't Hart van Colijnsplaatse Boys. "Het zou kunnen dat we een kunstgrasveld willen maar we moeten daar nog over beslissen op een ledenvergadering. Maar dit nieuws is een felicitatie waard, we zijn blij."