'Wantoestanden? Onzin! Ons advies is belangrijker dan de toets' (video)

'Wantoestanden? Onzin! Ons advies is belangrijker dan de toets' (video)
'Wantoestanden? Onzin! Ons advies is belangrijker dan de toets' (video) © OZ
reactie-op-CITI-score-Zeeland-ZNO161104GY

Lager advies

HULST - Bijna 1300 Zeeuwse basisschool-leerlingen hebben afgelopen jaar een lager middelbare school advies gekregen, dan je op basis van hun eindtoets zou mogen verwachten. Dat is 40 procent van alle basisschoolverlaters in Zeeland. De Zeeuwse basisscholen doen dat vaker dan scholen in de rest van het land, blijkt uit cijfers van het ministerie van Onderwijs. 

Controlemiddel

Sinds twee jaar is het advies van de docent leidend in de keuze voor de middelbare school. De eindtoets fungeert alleen nog als controlemiddel voor dat advies. Staatssecretaris Sander Dekker vindt dat te veel scholen een lager advies geven dan uit de eindtoets komt. Hij noemt dat 'wanpraktijken'.
Staatssecretaris Sander Dekker op bezoek bij een basisschool
Staatssecretaris Sander Dekker op bezoek bij een basisschool © OZ

Momentopname

Maar volgens locatieleider Tinta Hendriks is er een goede reden voor dat niet altijd de score van de eindtoets opgevolgd wordt. "Zo'n eindtoets is maar een momentopname. Het oordeel van onze docenten is veel belangrijker. Die zien de leerling gedurende het hele jaar en kunnen dus een beter oordeel vormen dan op basis van zo'n toets."

Zorgvuldig

Ze vindt het dan ook kwalijk dat de staatssecretaris het over 'wanpraktijken' heeft. "Wij zijn heel zorgvuldig in het bepalen van ons advies. We doen dat naar eer en geweten. Dus als hij dat wanpraktijken noemt dan word ik daar toch wel verdrietig van. Wat ik ben trots op de manier waarop wij dat aanpakken."

Vier jaar later

Over het algemeen klopt het advies volgens Hendriks ook aardig met de uiteindelijke realiteit. "Als je kijkt naar wat wij adviseren en waar de kinderen vier jaar later terechtkomen dan klopt dat aardig. In sommige gevallen wijkt het weleens af, maar over de breedte genomen klopt het wat wij doen."
Exterieur basisschool Sint Willibrordus in Hulst
Exterieur basisschool Sint Willibrordus in Hulst © OZ
ITEM cito-score Zeeland

Onderwijsinspectie

Dekkers heeft gezegd dat hij ook de onderwijsinspectie wil langssturen bij scholen die in zijn optiek te vaak kinderen een lager advies geven dan de inicatie op basis van de eindtoets. Mogelijk komt de inspectie ook langs bij de Sint Willibrordusschool, maar daar is Hendriks niet huiverig voor. "Het lijkt me gezellig."

Te beperkt

De inspectie is dit jaar al een keer eerder langsgekomen. "En toen was alles goed. Dus ze zijn van harte welkom om nog een keer te komen kijken." Wel vindt ze het zonde dat de discussie nu weer over de eindtoets gaat. "De scholen hebben juist de vrijheid gekregen om zelf het advies te bepalen omdát die eindtoets te beperkt is."

Totaalplaatje

Volgens Hendriks is het juist een goed teken dat de eindtoets een steeds kleingere rol speelt. "We willen juist van dioe eindtoets af. We willen kijken naar het totaalplaatje van dat kind en niet alleen maar naar de score op de eindtoets."