'Leid reddingsduikteam voor grote diepte op'

'Leid reddingsduikteam voor grote diepte op'
'Leid reddingsduikteam voor grote diepte op' © OZ
© OZ
OOST-SOUBURG - Alleen reddingsacties
Volgens de stichting mogen branweerduikers alleen reddingsacties uitvoeren. Daardoor duurt het soms erg lang voordat het lichaam van een duiker geborgen is. "We hebben een brandweerteam dat inzetbaar is, maar die zijn gebonden aan allerlei regels. Die mogen alleen maar een reddingsactie uitvoeren en geen berging", zegt Groen. Ook mogen brandweerduikers volgens Groen niet dieper duiken dan vijftien meter.

Begrip en onbegrip

Groen heeft er begrip voor dat brandweerduikers niet dieper mogen duiken. Aan de andere kant begrijpt hij niet dat er in een waterrijke provincie als Zeeland niet een speciaal team wordt opgeleid. "In België worden de brandweerduikers opgeleid om wel tot grote diepte te mogen duiken", aldus Groen.

Helpen

De wrakduikstichting wil helpen met het zoeken naar de duiker, maar mag dat niet. "Het is altijd een wrang gevoel voor mensen die wel willen helpen, maar niet ingezet mogen worden", zegt Groen. De vermiste duiker is geen lid van de Wrakduikstichting De Roompot, maar hij is wel lid van een bevriende vereniging.
Luister hier naar het gesprek met Fred Groen.
ITEM Vermiste duiker wrakduikstichting

Vermist

Het lichaam van de vermiste duiker is nog niet gevonden. De duiker ging zondagochtend bij de duiklokatie aan de Nieuwe Kerkweg in Den Osse het water in. Toen hij niet meer boven water kwam, werd een reddingsactie gestart. Al snel werd duidelijk dat het niet om een reddingsactie, maar een bergingsactie ging.