De Vleeshal in Middelburg lijkt gered (video)

De Vleeshal in Middelburg lijkt gered (video)
De Vleeshal in Middelburg lijkt gered (video) © OZ
Benefiet Vleeshal
Subsidie
De Vleeshal is voor een groot deel afhankelijk van gemeentesubsidie. In 2012 was dat nog een half miljoen maar dat is de afgelopen jaren gezakt naar 375.000 euro. In 2019 zou dat bedrag verlaagd worden naar 300.000 euro. Directeur Roos Gortzak van de Vleeshal denkt met dat bedrag de Vleeshal niet draaiend kunnen houden. 
Lees verder: 'Hedendaagse kunst in Zeeland in zwaar weer'

Bezuinigingen
Middelburg heeft de laatste jaren drastisch bezuinigd op cultuur. Die bezuinigingen zijn inmiddels enigszins bijgesteld. Zoals het er nu naar uitziet, kan de Vleeshal rekenen op 350.000 euro subsidie van de gemeente voor de komende jaren. Maar voor wat hoort wat, zegt wethouder Szarafinski.

Reddingsplan
Wethouder Saskia Szarafinski van cultuur denkt daarbij aan samenwerking met andere culturele instellingen, zoals kunsteducatie Walcheren. Er zijn ook plannen om de kunst die in het verleden werd gemaakt in de Vleeshal op andere plekken in Middelburg tentoon te stellen.
Benefiet Vleeshal

Hulp kunstenaars

Niet alleen de gemeente wil helpen de Vleeshal te redden, ook een aantal kunstenaars dat in het centrum voor hedendaagse kunst heeft geëxposeerd wil de Vleeshal helpen. Zij bieden werken te koop aan. De helft van de opbrengst komt ten goede aan de kunsthal. Onder andere kunstenaars Joop van Lieshout, Janne van Gilst en Amanda Ross-Ho doen doen mee aan de verkoopexpositie die nog tot 4 december in de Vleeshal te zien is.

Stadhuis

De Vleeshal is gevestigd in de monumentale hal naast het stadhuis op de markt in Middelburg. Al meer dan 35 jaar wordt de ruimte gebruikt om hedendaagse kunst te exposeren en heeft internationale bekendheid bij kunstenaars en kunstcritici. Toch weet de gewone Zeeuw de Vleeshal maar mondjesmaat te vinden. Hedendaagse kunst gaat uit van het experiment en dat maakt de kunst niet altijd begrijpelijk voor een groot publiek.