Atletiek verandert: trailrunning wint aan populariteit

Atletiek verandert: trailrunning wint aan populariteit
Atletiek verandert: trailrunning wint aan populariteit © Nuno Vieira en Steven Pauwels
populariteit-trail-1-ZNO161107HJ
OOST-SOUBURG - Trail by the Sea
Het evenement Trail by the Sea bestaat sinds 2012. Vanaf het begin is het al een populair evenement. Aan de eerste editie deden iets meer dan 400 mensen mee. Alle andere edities zaten vol. Per wedstrijd mogen er maximaal 500 atleten meedoen. Dat is afgesproken met Staatsbosbeheer om de natuur ook rust te gunnen.
Toppers
Huub van Noorden uit 's-Heer-Abtskerke en Tim Pleijte uit Vlissingen zijn de Zeeuwse toppers. Die laatste won dit jaar de Kustmarathon. Van Noorden deed datzelfde in 2013. Maar zij kunnen ook erg genieten van het trailrunnen. "Je loopt in een hele mooie omgeving", zegt Pleijte "Er is niet altijd tijd voor om naar het parcours te kijken, maar de foto's zijn achteraf altijd prachtig." Maar naast genieten, zijn de prestaties ook alleraardigst. Onlangs eindigden beide atleten op het wereldkampioenschap in de top-40. 
populariteit-trail-2-ZNO161107NP
Paddestoelen
"Je ziet de evenementen als paddestoelen uit de grond schieten", zegt Pleijte na afloop van Trail by the Sea, het enige trailevenement van Zeeland. Al is Van Noorden het daar niet helemaal mee eens. "In Nederland heb je eigenlijk geen echte trailevenementen. Je hebt bergen nodig en die zijn hier niet. Ook vind ik pas dat een wedstrijd een trail is als er minstens een marathon gelopen wordt."
Kick
"Het geeft echt een hele kick", zegt Van Noorden. "Je bent in jezelf gekeerd op een mooi parcours, waar je het maximale uit jezelf haalt."
Foto's: Nuno Vieira en Steven Pauwels