Uitbreiding Antwerpse haven jaagt Belgische boeren de grens over (video)

Uitbreiding Antwerpse haven jaagt Belgische boeren de grens over (video)
Uitbreiding Antwerpse haven jaagt Belgische boeren de grens over (video)
Belgische fruittelers

Grotere kavels

"Het bevalt me goed in Zeeland", zegt Thoen in één van zijn boomgaarden in het Belgische Haasdonk. "De condities in Zeeland zijn hetzelfde als hier. Dezelfde soort grond, hetzelfde weer. Groot voordeel is dat de kavels in Zeeland een stuk groter zijn. We kunnen daar werken met grotere apparatuur, waardoor één werknemer met gemak een boomgaard van 40 hectare bij kan houden."
Uitbreiding
Thoen kwam vijf jaar geleden naar Nederland omdat zijn zoon en dochter in het bedrijf stapten. "In België was dat niet meer mogelijk door de uitbreiding van de haven", vertelt Thoen. "Daarnaast moest er veel grond terug worden gegeven aan natuur. Toen zijn we maar eens gaan zoeken in Zeeland". In de Kruispolder bij Kloosterzande wist Thoen zijn hand te leggen op een kavel van 43 hectare. "We verbouwen daar nu peren en appels. En het gaat goed."
Belgische akkerbouwers zijn de volgende
De afgelopen jaren maakten vijf grote Belgische fruittelers de oversteek naar Zeeuws-Vlaanderen. Thoen verwacht dat er op korte termijn meer Belgische boeren zullen volgen. "Meer fruittelers verwacht ik niet, maar akkerbouwers des te meer. Die worden nu eigenlijk pas onteigend. De Belgische overheid heeft voor hen al grond aangekocht in Zeeuws-Vlaanderen. Dus het zal niet lang duren voordat ook zij naar Nederland zullen komen", besluit Thoen.