Ophokplicht bij bedrijven met vogels vanwege vogelgriep

Ophokplicht bij bedrijven met vogels vanwege vogelgriep
Ophokplicht bij bedrijven met vogels vanwege vogelgriep © Thomas Vlerick / Flickr
© Thomas Vlerick / Flickr
DEN HAAG - Foto: Thomas Vlerick / Flickr

Vogelgriep

Staatssecretaris Van Dam neemt deze maatregel nadat er in Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Polen en Zwitserland vogelgriep is opgedoken. Het gaat om het type H5N8, laat het ministerie weten.

Dode wilde vogels

Ook in Nederland zijn al dode wilde watervogels gevonden die vermoedelijk het ernstig besmettelijke virus hadden opgelopen. Volgens het ministerie worden de dieren nog onderzocht.

Advies

"De maatregel wordt genomen op advies van deskundigen om te voorkomen dat in Nederland bedrijven besmet raken", schrijft het ministerie van Economische Zaken. Ook wil de staatssecretaris dat pluimveebedrijven extra hygiënemaatregelen nemen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het beperken van het aantal bezoekers bij een bedrijf.
© Tok Tok de Dobbelaere
Foto: Tok Tok de Dobbelaere

Overvallen

Carlos en Marga de Dobbelaere van biologische leghenboerderij TokTok in IJzendijke zijn overvallen door de plotselinge bekendmaking. Het besluit tot de ophokplicht houdt in dat hun honderden kippen vanaf nu niet meer de hele dag buiten kunnen rondscharrelen, maar binnen in de stallen moeten blijven, zegt Carlos.
'Overvallen door de plotselinge ophokplicht'

'Gevolgen niet te overzien'

De gevolgen daarvan kunnen Carlos en Magda nu nog niet goed overzien. "Maar ons bedrijf beschikt ook over een overdekte wintertuin voor de leghennen", zegt Magda. "Dat is een soort luxe serre waar ze weliswaar overdekt overdag toch van frisse lucht en volop scharrelruimte kunnen genieten. Zo kunnen onze kippen ook bij slecht weer hun natuurlijk gedrag volgen door op onderzoek uit te gaan en een stofbad te nemen."