Winkels krijgen het lastig door vergrijzing

Winkels krijgen het lastig door vergrijzing
Winkels krijgen het lastig door vergrijzing © Omroep Zeeland / Vermeulen
Ouderenzorg en dementie
Ouderenzorg en dementie © OZ

Minder volume

OOST-SOUBURG - Het onderzoeksbureau geeft aan dat de 'koopfrequentie' van niet-dagelijkse producten bij de 65-plussers laag ligt. Dit komt doordat de ouderen al veel producten in hun bezit hebben, en er ook gemiddeld veel langer mee doen. Het gevolg is dat het aantal producten, het volume, dat door winkels verkocht wordt, onder invloed van vergrijzing, sterk daalt.
Onderzoeker John Terra over de gevolgen van vergrijzing:
onderzoek winkelvergrijzing
Welke winkels?
Vooral winkels die kinderkleding, multimedia en entertainment, speelgoed, sportartikelen, kleding, schoenen en woonartikelen verkopen zullen hard getroffen worden. Er zijn ook winkels die juist door vergrijzing hun omzet zullen zien stijgen, zoals opticiens en boekenwinkels. Maar dit compenseert de daling van volume en omzet onvoldoende.
Krimpgebieden
Het zijn vooral winkels in Zeeland, Zuid-Limburg, Noordoost Groningen, Drenthe en Twente die zich zorgen moeten maken. Volgens het onderzoeksbureau wordt de vergrijzing door winkeliers nog te weinig als een bedreiging. 
© CBS
Meer 65-plus
Uit cijfers van het CBS blijkt dat de bevolking van Nederland de komende tijd blijft groeien, maar dat concentreert zich vooral in de grote en middelgrote steden. In kleinere gemeenten loopt het aandeel 65-plussers in 2030 op tot 26% of meer.