Dit wordt het nieuwe kruispunt van de Sloeweg (video)

Dit wordt het nieuwe kruispunt van de Sloeweg (video)
Dit wordt het nieuwe kruispunt van de Sloeweg (video) © Omroep Zeeland
interview Harry van der Maas

Nare geschiedenis

MIDDELBURG - De nieuwe Sloeweg heeft een lange en nare geschiedenis. Vorig jaar werd besloten dat vanwege een miljoenentekort het verbindingskruispunt van de nieuwe vierbaansweg zou worden uitgesteld. Het provinciebestuur had zes scenario's gemaakt, van een kruispunt met stoplichten tot een soort Zeeuws Prins Clausplein (het bekende verkeersplein bij Den Haag, red.) met drie viaducten.

Viaduct en rotonde

De afgelopen maanden heeft het provinciebestuur 15,9 miljoen euro apart kunnen zetten voor het kruispunt. Dat is niet genoeg om drie viaducten te bouwen. Maar met dat geld kan wel een kruispunt met één viaduct en een rotonde worden aangelegd. Uit onderzoek blijkt dat ook deze variant goed scoort op de punten verkeersveiligheid en doorstroming van het verkeer.
Sloeweg
Sloeweg © OZ
Toch nog kans op drie viaducten
Toch heeft het provinciebestuur het kruispunt met de drie viaducten nog niet helemaal uit het hoofd gezet. Voor deze Zeeuwse variant van het Prins Clausplein bij Den Haag is 4,2 miljoen euro extra nodig. Dat bedrag zou op tafel kunnen komen door de winst van de Westerscheldetunnel ervoor te gebruiken. Omdat er veel meer verkeer door de Westerscheldetunnel rijdt dan verwacht (in 2016 al zes procent meer dan in 2015), levert de tol van de tunnel veel meer geld op dan was verwacht. 
Kruispunt Sloeweg variant 6
Kruispunt Sloeweg variant 6 © Omroep Zeeland
Verantwoord 
Het provinciebestuur noemt dit een realistische mogelijkheid. Met een luxe kruispunt bij de Sloeweg, is de verwachting dat steeds meer voertuigen over de weg zullen rijden. En op die manier is die 4,2 miljoen euro weer terug te verdienen. Toch gaan drie van de vier provinciebestuurders voor het kruispunt met de rotonde en het viaduct. Alleen VVD-gedeputeerde Carla Schönknecht laat nadrukkelijk weten dat zij alles bij elkaar opgeteld voorstander is van het kruispunt met de drie viaducten.
Besluit in december 
Provinciale Staten hebben het laatste woord over hoe het kruispunt eruit gaat zien. Als Provinciale Staten toch de luxere variant willen, dan moeten zij beslissen of er geld van de Westerscheldetunnel voor wordt gebruikt. Provinciale Staten nemen waarschijnlijk op 16 december een besluit.

Aannemer

Als het besluit inderdaad in december genomen wordt, kan aannemer Boskalis halverwege 2017 beginnen met de aanleg van het kruispunt. Het is de bedoeling dat het kruispunt eind 2018 klaar is.