Wat moet een hotel doen om een ster erbij te krijgen?

Wat moet een hotel doen om een ster erbij te krijgen?
Wat moet een hotel doen om een ster erbij te krijgen? © oz
© oz

Manoir Inter Scaldes

OOST-SOUBURG - En die nieuwe normering heeft woensdag geleid tot een extra ster voor hotel Manoir Inter Scaldes bij Kruiningen. Het is het enige hotel in het zuiden van Nederland met vijf sterren.

Meer vrijheid

Wanneer een hotel een sterrenkwalificatie wil hebben, krijgen hoteleigenaren vanaf januari veel meer vrijheid. Op veel meer manieren kan een hotel een ster krijgen. Daar eerst een kamer nog moest voldoen aan een minimale afmeting, is dat bij de nieuwe norm niet zo belangrijk meer. Een kleine kamer met veel faciliteiten kan ook leiden tot een extra ster. 

Hotelsterren

De classificatie wordt geregeld door Hotelsterren. Het is een initiatief van Koninklijke Horeca Nederland, die houder is van de Nederlandse Hotel Classificatie (NHC). Zij beschikt over alle officiële classificatiegegevens van logiesverstrekkers. Wanneer een hotel zich aanmeldt, wordt het getoetst door Hotelsterren. Een hotel mag dan voor vier jaar een bepaald aantal sterren voeren. Daarna wordt er weer getoetst.

Onderscheiden

"Door het nieuwe systeem kan een hotel zich nog beter onderscheiden", zegt Ron de Bruijn van Hotelsterren. "Een hotel hoeft bijvoorbeeld geen superluxe kamers te hebben om een extra ster te halen. Een hotel kan dat compenseren door wellness aan te bieden op hoog niveau of een tennisbaan. Een hotel in de stad waar geen ruimte is voor een zwembad, kan zich bijvoorbeeld meer richten op service."

Blijvende eisen

Ondanks het feit dat er er meer vrijheid is om een ster te behalen, zijn er bijvoorbeeld voor vijfsterrenhotels nog steeds zogenaamde basiseisen. Zo moet het hotel beschikken over valet parking. Een medewerker parkeert de auto van de gast zodat de gast niet zelf hoeft te zoeken naar een parkeerplaats. Hotels moeten ook een tweede opmaakbeurt van de kamer aanbieden zodat gasten na het diner opnieuw in een opgeruimde kamer komen.