Jongeren en ondernemers blij met Zeeuws-Vlaamse aanpak (video)

Jongeren en ondernemers blij met Zeeuws-Vlaamse aanpak (video)
Jongeren en ondernemers blij met Zeeuws-Vlaamse aanpak (video) © OZ
Leerbanen Zeeuws Vlaanderen

Daling

TERNEUZEN - De toename volgt op een periode jarenlange daling van het aantal mbo'ers met een leerbaan, een Beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Dat die daling nu is omgezet naar een stijging komt deels door de aantrekkende economie, maar volgens het Werkservicepunt Zeeuws-Vlaanderen ook door hun speciale jobhunter. Het werkservicepunt zet de jobhunter in om ondernemers en jongeren aan elkaar te koppelen voor de Beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Beide partijen profiteren hiervan.

Nieuwe kans

Door de toename aan BBL-plekken kunnen jongeren als Jelena van Puijvelde uit Koewacht dit schooljaar weer aan de slag. Jelena kwam bij het werkservicepunt terecht, nadat zij was gestopt met een opleiding in de zorg. Samen met de nieuwe jobhunter van het centrum, Lidy Renout, besloot Jelena dat zij zich heel graag in het schildersvak wilde bekwamen. "Als kind hield ik al van schilderen, dus bedacht ik dat ik dat wel wilde proberen", zegt Jelena.
Niet aan gedacht
Met de CV van Jelena in haar hand, ging Lidy naar schildersbedrijf de Schrijver in Kloosterzande. Het bedrijf had door toedoen van de economische crisis al geruime tijd geen BBL-student in dienst gehad. " We komen inderdaad uit een tijd dat er minder werk was. Het was al lastig genoeg om onze eigen mensen aan de slag te houden. Dan ben je ook minder bezig met het plaatsen van leerlingen", aldus Stefan de Schrijver.
Win-win situatie
De Schrijver is blij met het initiatief van het werkservicepunt. "Anders was Jelena nooit bij ons terecht gekomen". De ondernemer verwacht in de toekomst te maken te krijgen met een tekort aan vakmensen en daarom is het goed om nu al jonge mensen binnen te halen. "Het is goed voor ons bedrijf dat we nu nieuwe mensen binnenkrijgen. Aan de andere kant is het ook goed voor de jeugd om aan het werk te kunnen", besluit hij.