Vlissingse raad verdeeld over opvang vluchtelingenkinderen

De 'jungle' in Calais
De 'jungle' in Calais © NOS

Gestaakt

VLISSINGEN - Met twaalf stemmen voor en twaalf stemmen tegen is de stemming over de motie van GroenLinks, ChristenUnie, SP, PvdA en D66 gestaakt. Tijdens de raadsvergadering van 1 december wordt de motie opnieuw in stemming gebracht. 

Veiligheid

Els Verhage, raadslid van GroenLinks, weerspreekt dat het kamp is ontruimd en de kinderen veilig zijn. Volgens haar zijn de kinderen verspreid over verschillende locaties en zijn ze getraumatiseerd. "Het is in het belang van onze veiligheid dat de kinderen goed worden opgevangen. Anders worden het nooit volwassen mensen die normaal kunnen functioneren." Van bronnen uit Calais heeft Verhage donderdagavond begrepen dat er nog zo'n 500 kinderen in Calais zitten. 

Stoer

Ze vindt het niet goed dat Europa en Den Haag naar elkaar blijven wijzen als het gaat om de verantwoordelijkheid voor de opvang. "Laten we nou eens stoer zijn en het verschil maken en daarmee een signaal afgeven aan de staatssecretaris", zei Verhage in het radioprogramma Zeeland wordt wakker.  
De 'jungle' in Calais
De 'jungle' in Calais © NOS
ITEM: GESPREK ELS VERHAGE VLUCHTELINGENKINDEREN
Ontruiming
Het provisorische opvangkamp in Calais is eind oktober ontruimd. In het kamp zaten op het hoogtepunt 5000 mensen. De bewoners zaten er onder erbarmelijke omstandigheden in de hoop een overtocht naar Engeland te kunnen maken via de boot of kanaaltunnel.