'Tv-serie over dijkdoorbraak is te gedramatiseerd'

'Tv-serie over dijkdoorbraak is te gedramatiseerd'
'Tv-serie over dijkdoorbraak is te gedramatiseerd' © omroepzeeland
© omroepzeeland

Verzonnen verhaaltjes

OOST-SOUBURG - Wel vinden Poppelaars en Schoof dat de gevaren erg overdreven worden en te dramatisch zijn aangezet. De serie volgt een aantal mensen die op verschillende manieren te maken krijgen met het water dat Nederland en België binnenstroomt nadat de dijken zijn doorgebroken. Schoof, nog altijd betrokken bij het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk, vindt juist die persoonlijke verhaallijnen maar niks.

Tranen opwekken

Schoof: "Volgens mij zijn die vooral bedoeld om tranen op te wekken bij de kijkers." Ook Poppelaars is niet gecharmeerd van de dramatische elementen. Bovendien vindt hij dat mensen onnodig angst wordt aangepraat. Zo wordt er op een bepaald moment in de serie gezegd dat er zwakke plekken zitten in onze dijken. Poppelaars: "De suggestie dat het nu niet op orde is, moet je niet wekken."

Aandacht voor gevaar

Schoof vindt het heel goed dat kijkers door de serie meer leren over hoe sterk het water is en dat we ons daar goed tegen moeten wapenen. Ook Poppelaars vindt het fijn dat er op primetime televisie aandacht is voor de gevaren van het water. "Sinds 1953 is er natuurlijk nooit meer iets gebeurd, dus het bewustzijn moet je echt om de zoveel tijd weer aanwakkeren." 
Luister hier het gesprek in De Zeeuwse Kamer terug: