Walvis van 13,5 meter aangespoeld op strand van Domburg

Op het strand van Domburg is een potvis van 13,5 meter aangespoeld. Volgens Reddingsteam Zeedieren Nederland was het dier verdwaald en bij laagwater dood aangespoeld.

"Het dier heeft de verkeerde afslag gepakt", vermoedt Jaap van der Hiele van RTZ. "Hij is redelijk vers. Aan het einde van de middag gaan ze beginnen met het verwijderen."

Walvis

Doodsoorzaak nog onbekend

"Als een potvis de Noordzee inkomt dan zijn ze in principe ten dode opgeschreven, als ze niet op tijd worden gevonden", zegt Van der Hiele. Het is niet duidelijk wat de doodsoorzaak is. Dat zal onderzocht worden door de diergeneeskundige faculteit van Utrecht en Naturalis.

Marine bioloog Inez Flameling (UCR) reageert met "wat een ding!" bij het voor het eerst zien van de foto van de potvis. Volgens haar gebeurt het niet vaak dat zo'n walvis aanspoelt in Nederland, vorig jaar kwam het alleen op Texel voor.

Altijd jonge mannetjes

Het gaat volgens haar om een jong mannetje en dat is meestal het geval. "Dat komt omdat jonge mannetjes wegtrekken bij de kuddes en op zoek gaan naar andere jachtgronden voor voedsel. Dan raken ze soms verdwaald of komen ze terecht in wateren waar ze niet horen."

51.5607708,3.4800937

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Walcheren politie Domburg walvis
Deel dit artikel:

Reageren