Panama helpt bij nieuwe sluis Terneuzen (video)

Panama helpt bij nieuwe sluis Terneuzen (video)
Panama helpt bij nieuwe sluis Terneuzen (video) © OZ
Bodemprijs Nieuwe Sluis 2

Roldeuren

TERNEUZEN - De bouwers van de sluis in Terneuzen bekeken in Panama onder meer het systeem waarmee de sluisdeuren als roldeuren heen en weer schuiven. De Panamezen op hun beurt waren erg geïnteresseerd in de hulp die schepen krijgen van loodsen bij de sluizen van het Kanaal van Gent naar Terneuzen. Nu worden schepen in het Panamakanaal nog voortgetrokken door treinen.
Hoogteverschil
In totaal zijn de afgelopen jaren zes nieuwe sluizen in het Panama-kanaal gebouwd. De sluizen verbinden de Atlantische Oceaan en de Stille Oceaan met elkaar. De zes sluizen zijn nodig om het hoogteverschil van 18 meter tussen de twee oceanen te overbruggen. 
Kopie
De sluis in Terneuzen wordt een soort kopie van één van de zes nieuwe sluizen in Panama. De Terneuzense projectleider Eric Marteijn van de overkoepelende Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie is blij met de kennis uit Panama, maar doet ook kennis op bij andere projecten. "We kijken ook mee bij de bouw in IJmuiden van een zeesluis. Ook profiteren we van de kennis die onlangs in Antwerpen is opgedaan bij de bouw van de nieuwe Kieldrechtsluis.