Burenhulpen moeten leefbaarheid vergroten (video)

Burenhulpen moeten leefbaarheid vergroten (video)
Burenhulpen moeten leefbaarheid vergroten (video) © OZ
Burenhulp quote socioloog

Geen kinderen in de buurt

MIDDELBURG - Ook al wordt er (nog) niet overal veel gebruik van gemaakt, burenhulp-netwerken zijn belangrijk voor een plattelandsprovincie met veel ouderen, zegt socioloog Dick van der Wouw. "Het is niet alleen een middel tegen eenzaamheid. Feit is dat veel ouderen niet mobiel zijn, of hebben geen kinderen in de buurt die snel kunnen bijspringen als het nodig is. Of ze wonen ergens waar weinig openbaar vervoer is."
Overheid trekt zich terug
Op veel plekken ontstaan netwerken, soms als particulier initiatief, soms geregisseerd door de gemeente. Het idee achter de Buurthulp is dat mensen elkaar helpen bij kleine zorgvragen. De overheid trekt zich steeds verder terug. Er zijn nog kerkgemeenschappen waarin het vanzelfsprekend is dat je naar elkaar omkijkt, maar ook dat wordt minder want de ontkerkelijking gaat hard. 
Drempel over
De gemeente Veere heeft burenhulp in alle kernen. In de dorpen Serooskerke en Zoutelande wordt daar goed gebruik van gemaakt, maar in Gapinge of Veere nauwelijks. "Het kan zijn dat mensen daar al een bestaand netwerk hebben. Of dat mensen geen hulp durven vragen. Sommigen moeten toch een drempel over", zegt Esther Braat, welzijnscoördinator van de gemeente Veere.
Grotere sociale betrokkenheid
In Goes is er Buurt4Goes, een particulier intitiatief van Frits de Kaart. Dat Facebookplatform heeft 1000 leden. Volgens De Kaart voorziet het in een behoefte. "Veel mensen uit de Goese Polder die oproepjes doen en hulp bieden. Ik heb het idee dat het de sociale betrokkenheid vergroot. Je ziet dat bijvoorbeeld wanneer ze elkaar tips geven over hoe je wel iets kunt regelen, of waar je ook hulp kunt vragen als het via Buur4Goes niet lukt."