Flamingo's overwinteren weer in Grevelingenmeer (video)

Flamingo's overwinteren weer in Grevelingenmeer (video)
Flamingo's overwinteren weer in Grevelingenmeer (video) © OZ
Flamingo's in Zeeland
BATTENOORD - Battenoord
De reden dat ze naar Battenoord aan de Grevelingen komen om te overwinteren is het zoute water. "In Duitsland, waar ze vandaan komen, leven ze in zoet water, en dat bevriest in de winter. Het zoute water hier uiteraard niet", zegt boswachter William van der Hulle.
Roze
De oorzaak dat de flamingo's ieder jaar weer terugkomen naar Zeeland heeft te maken met het aanbod van voedsel. Er zitten namelijk veel garnalen maar ook algen en schelpdiertjes in het water. "Die garnalen is trouwens niet alleen de reden dat ze roze worden", zegt Van der Hulle. "Iedereen denkt dat, maar het heeft zeker ook te maken met de rode kleurstof van de algen die de flamingo's eten".
Soorten
Er zijn drie soorten flamingo’s die samen komen in de Grevelingen. De Europese, de Chileense en de Caribische flamingo. De Europese flamingo is met de Caribische het grootst. De Chileense is beduidend kleiner. Een ander verschil tussen Europese en Caribische is de snavelpunt. Bij de Europese flamingo is alleen de snavelpunt zwart, bij de Caribische flamingo is de snavel tot aan of voorbij de kromming zwart.
© OZ