Scheikundeleraar schetst risico's fosforprobleem Thermphos (video)

Scheikundeleraar schetst risico's fosforprobleem Thermphos (video)
Scheikundeleraar schetst risico's fosforprobleem Thermphos (video) © OZ
Scheikundeleraar over fosfor

Pure fosfor is gevaarlijk

MIDDELBURG - De scheikundeleraar zegt dat de fosforslib zelf niet direct gevaarlijk is voor mensen. "Wel voor het milieu. Als het in het water komt kan dat in grote hoeveelheden gevolgen hebben voor het milieu. Fosfor als element, in de meest pure vorm, kan wel gevaarlijk zijn. "Het is erg brandbaar en de witte rook die erbij vrij komt is schadelijk voor de longen", vertelt hij.
Brandweer en beveiliging
Op het terrein van Thermphos moet 24 uur per dag brandweer en beveiliging aanwezig zijn. Dat doet de scheikundeleraar vermoeden dat er in de reactievaten en leidingen het element fosfor kan zitten dat, als het niet met stikstof onder controle wordt gehouden, makkelijk kan ontbranden. "Fosfor zelf is namelijk brandbaar als het in aanraking komt met zuurstof. Maar in welke hoeveelheid het fosfor aanwezig is, weet ik natuurlijk niet zeker", vertelt hij.

Zo brandt fosfor als het in contact komt met zuurstof

Extra vergadering

De kosten voor die beveiliging zijn 700.000 euro per maand. Tijdens een extra vergadering bij de provincie gisteravond, vroegen verschillende politieke partijen of daar niet op bezuinigd kan worden. "Absoluut niet", vertelde gedeputeerde Jo-Annes de Bat. "De vergunning vraagt dit van ons. Verder willen we op het gebied van veiligheid ook geen enkel risico lopen."
Lees ook: 'Betonnen muur bij Thermphos is geen optie'

Verdere vertraging
Twee weken geleden werd bekend dat het saneren van de failliete fosforfabriek veel vertraging heeft opgelopen. Op dit moment is pas 22 procent van de fosfor verwerkt, terwijl in mei dit jaar de sanering al klaar had moeten zijn.