Sterftecijfer Zorgsaam 2015 fors omlaag

Sterftecijfer Zorgsaam 2015 fors omlaag
Sterftecijfer Zorgsaam 2015 fors omlaag © OZ
Twee lege ziekenhuisbedden - archieffoto
Twee lege ziekenhuisbedden - archieffoto © OZ

Nieuwe methode

TERNEUZEN - In 2013 was de HSMR van Terneuzen nog 105, boven het landelijk gemiddelde. Het Terneuzense ziekenhuis is blij met de uitkomst van 2015. Maar de sterke daling is volgens een woordvoerder niet alleen een kwestie van goede medische behandelingen, maar ook een gevolg van een andere rekenmethode door het CBS, het Centraal Bureau voor de Statistiek. Er worden sinds 2015 veel méér soorten ziekten meegeteld in het totale sterftecijfer van een ziekenhuis, juist die aandoeningen waarvoor het ziekenhuis toch al betere cijfers kan laten zien.

Diagnoses

Voordien werd de HSMR (Hospital Standardised Mortality Rate) in Nederland uitgerekend op basis van de vijftig meest voorkomende diagnoses waarvoor mensen in ziekenhuis kunnen worden opgenomen. Niet alle patiënten en dus ook niet alle sterfgevallen werden toen meegerekend. Nu zijn daar 107 diagnoses van minder frequente ziektes bijgekomen. 

ADRZ

Van het andere ziekenhuis in Zeeland, het ADRZ en in Goes en Vlissingen is het sterftecijfer nog niet bekend gemaakt. Dat getal is weliswaar uitgerekend, zoals het voor alle Nederlandse ziekenhuizen is uitgerekend, maar het ADRZ wil het getal pas na de jaarwisseling publiceren. Men heeft eerst tijd nodig om de uitkomst te bestuderen.
© OZ
Betrekkelijk
Het HSMR-getal zegt niet alles over de kwaliteit van een ziekenhuis. Het is bijvoorbeeld bekend dat in de ene regio terminale patiënten er sneller voor kiezen om naar huis of naar een hospice te gaan om te sterven dan in een andere regio. Uit eerder onderzoek bleek dat Zeeuws-Vlamingen liever in hun eigen huis overlijden dan in het ziekenhuis. Zuid-Limburgers, bijvoorbeeld, kiezen er vaker voor om in zo'n geval in het ziekenhuis te blijven. Om die onzuiverheid in de berekening tegen te gaan, worden sinds vorig jaar ook sterfgevallen in de dagen na het ontslag uit het ziekenhuis meegerekend in het sterftecijfer of HSMR van dat ziekenhuis.
Registratie
Maar de patiëntenregistratie heeft ook een invloed op het sterftecijfer. Belangrijk is dat een ziekenhuis steeds exact opschrijft welke andere aandoeningen een patiënt heeft als die wordt opgenomen. Wie méér ziekten onder zijn leden heeft, heeft doorgaans een grotere kans om dood te gaan en daar wordt in het sterftecijfer vervolgens rekening mee gehouden.
Verhoudingsgewijs
Want daar gaat het om bij de HSMR-methode: uitrekenen hoeveel mensen sterven in verhouding tot het aantal sterfgevallen dat je mag verwachten op basis van de aandoeningen en de conditie van de patiënt. Ziekenhuizen die de aandoeningen niet goed noteren hebben verhoudingsgewijs teveel sterfgevallen. Het ziekenhuis in Terneuzen, zei de woordvoerder dinsdagmiddag, maakt daarom steeds heel veel werk van de registratie.