Op zoek naar Zeeuwse verwanten van Belgisch skelet

© Universiteit van Leuven
BRUGGE - foto: website KU Leuven

Robin de Wever

Een van de deelnemers aan het onderzoek is Trouw-journalist Robin de Wever uit Terneuzen. Hij schreef dinsdag een uitgebreid artikel over het mysterie rond de kist van Idesbald van Koksijde. 
ITEM Reliek in Zeeuwse familie
Onderzoek
In 1894 werd Idesbald door paus Leo XIII zalig verklaard. Vorig jaar werd de kist van Idesbald geopend voor onderzoek. Na dit onderzoek bleek dat de kist niet de overblijfselen van Idesbald kon bevatten, omdat de aangetroffen resten zo'n 250 jaar jonger waren. Dat betekent dat het vrijwel zeker een van de opvolgers van Idesbald is uit de zestiende eeuw, die in de kist lag. Daar komen vier namen voor in aanmerking: Christiaan De Hondt, Petrus Vaillant, Jan Teerlinck en Joost de Wevere.
Lees ook: Wie werd eeuwenlang als de 'Zalige Idesbald' aanzien?

Aanmelden
De universiteit is nog steeds op zoek naar mannen van boven de 18 jaar met de familienaam D'hondt, De Wever, Teirlynck of Vaillant (of een variant van een van deze familienamen). Deelnemers aan het onderzoek krijgen een gratis DNA-testkit opgestuurd. Met het DNA kan verwantschap in mannelijke lijn vastgesteld worden en kunnen dus de stoffelijke resten worden geïdentificeerd.