Reimond Kimpe: geprezen en omstreden

Reimond Kimpe: geprezen en omstreden
Reimond Kimpe: geprezen en omstreden © oz
Boek Kimpe

Omstreden

MIDDELBURG - Reimond Jozef Pieter Kimpe, zoals hij voluit heet, is geboren in Gent in 1885 en overlijdt in Veere in 1970. Hij was ingenieur, later schrijver en uiteindelijk schilder, waarmee hij roem verwierf. Maar hij was ook omstreden: hij was een uit België gevluchte Vlaamse activist. Hij was ter dood veroordeeld om zijn lidmaatschap van de Raad van Vlaanderen, een overkoepelend orgaan voor Vlaamse activisten, Die Raad had op 22 december 1917 eigenmachtig de politieke zelfstandigheid van Vlaanderen uitgeroepen. In 1919 kwam hij in Middelburg wonen, waar hij ging schilderen.

Lid van de NSB

Toen in 2001 de gemeente Middelburg een schilderij zou kopen van de kunstschilder, ontstond commotie: Kimpe had het doek van het door brand geteisterde stadhuis gemaakt tijdens de oorlog. De koop ging niet door wegens het verleden van de kunstenaar. In de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog was hij lid van de NSB in de hoop zijn Vlaamse idealen weer te kunnen realiseren.

Zeeuwse leven

Reimond Kimpe is vooral bekend geworden door het verbeelden van het Zeeuwse leven. Hij schilderde markante figuren in Zeeuwse dracht. Het schilderij ‘Westkapelle’ uit 1938 is typerend voor zijn werkwijze in de jaren vóór de Tweede Wereldoorlog. Twee Zeeuwse mannen vullen nagenoeg het gehele beeldvlak. Daartussen is een meisje in klederdracht geplaatst. De achtergrond toont een mix van zijn favoriete elementen: zee, schepen, dijken en in dit geval de huizen van Westkapelle.