Familie trotseert samen de heetste vuren (video)

Familie trotseert samen de heetste vuren (video)
Familie trotseert samen de heetste vuren (video) © oz
Brandweerfamilie

Samen 64 jaar ervaring

SAS VAN GENT - De drie familieleden hebben samen zo'n 64 jaar brandweerervaring. Vader Jo van der Staal zit al ruim veertig jaar bij de brandweer. "We gaan samen naar noodsituaties toe. Ik moet dan mijn eigen dochter een brandend gebouw insturen, maar daar heb ik geen enkele moeite mee. Ze is goed getraind, ik heb het volste vertrouwen erin dat alles goed gaat."

Bezeten van brandweer

Dochter Mireille heeft inmiddels dertien jaar ervaring binnen de brandweer. Al van jongs af aan is ze erdoor gefascineerd: "Ik ging vroeger altijd mee naar de kazerne of naar brandweerdagen. Het is een droom die uitgekomen is. Ik ben er trots op dat ik de voetsporen van mijn vader kan treden." Vader en dochter vierden onlangs samen hun brandweerjubileum.

Brandweerhuwelijk

Ook Pieter, de echtgenoot van Mireille en dus de schoonzoon van Jo, zit bij het korps. Mireille en Pieter zijn zo bezeten van de brandweer dat zelfs hun huwelijk in het teken stond van de brandweer. Ze zijn getrouwd in een brandweerauto.
© oz

Supertrots

Ook de echtgenoot van Jo, en dus de moeder van Mireille, is er supertrots op vertelt Jo. ''Ze vindt het geweldig wat we doen. Vroeger wilde ze zelf ook bij de brandweer. Ze heeft er zelfs cursussen voor gevolgd. Maar van de gemeente mochten er toen nog geen vrouwen bij de brandweer. 
Volgende generatie
Pieter en Mireille hebben samen een dochter van acht jaar. "Ook zij is nu al gek van de brandweer. Of ze straks ook bij het korps wil, weten we niet. Dat mag ze natuurlijk zelf weten. We zouden het wel heel erg leuk vinden, maar we pushen haar niet. Dat moet ze toch echt zelf beslissen." Wie denkt dat de dochter weleens alleen thuis is omdat de pieper gaat, heeft het mis. Mireille en Pieter wisselen elkaar om de week af. Als dan de pieper gaat blijft er altijd iemand thuis.