Strand van Domburg kleurt rood door ontleding potvis Pieter

Strand van Domburg kleurt rood door ontleding potvis Pieter
Strand van Domburg kleurt rood door ontleding potvis Pieter © Omroep Zeeland
Strand van Domburg kleurt rood door ontleding potvis Pieter
Met een kraan worden de ingewanden in delen uit het karkas van potvis Pieter gehaald. Alle weke delen van het dier worden afgevoerd voor vernietiging, de botten worden wel bewaard.

Leeftijd en doodsoorzaak

Onderzoekers van onderzoeksinstituut Naturalis in Leiden en van Universiteit Utrecht nemen monsters van alle verschillende weefsels voor aanvullend onderzoek. Ze kunnen naar eigen zeggen veel aflezen van de botten en weefselmonsters, van leeftijd en doodsoorzaak tot de evolutie van de potvis.
Volgens Christel Schollaardt van Naturalis is de potvis in ieder geval nog niet heel oud. "Het is een jong beest, dat kunnen we zien aan de lengte. Daardoor is hij waarschijnlijk relatief licht voor een potvis, maar hij weegt nog altijd een tonnetje of dertig."

Kadaver versleept

De sectie op potvis Pieter en de berging van het potvislijk duurt waarschijnlijk nog de hele dag. Het kadaver is met een kraan verder het strand op gesleept, zodat hoog water geen belemmering meer is. Dat kostte meerdere pogingen, want zo'n groot kadaver verslepen is allesbehalve een makkelijk klusje.
Kadaver potvis Pieter met veel moeite versleept
Ook komen er opnieuw lampen, zodat de onderzoekers en bergers in het donker verder kunnen werken. De verwachting is dat de sectie en de berging van het dode dier vandaag nog worden afgerond, maar het is ook nog mogelijk dat dit uitloopt. Dan gaan de laatste delen van de potvis morgen op transport.
Met een kraan wordt de dode potvis Pieter in delen afgevoerd
Met een kraan wordt de dode potvis Pieter in delen afgevoerd © Omroep Zeeland
Waar de botten worden tentoongesteld is nog onduidelijk. In eerste instantie gaan ze naar onderzoeksinstituut Naturalis in Leiden, voor nader onderzoek, maar ook de University College Roosevelt in Middelburg heeft interesse getoond in de botten. De Middelburgse onderwijsinstelling wil de botten in Zeeland tentoon stellen.

Potvis Pieter

De potvis van 13,5 meter spoelde gisteren aan op het strand bij Domburg en kreeg de naam Pieter, vernoemd naar de beroemde Zeeuwse natuurkundige Pieter Zeeman.
Het is een mannetje. In deze tijd van het jaar zwemmen de potvismannetjes vanuit het noorden van de Atlantische Zee naar zuidelijkere wateren, maar soms nemen ze dan een verkeerde afslag en zwemmen ze de Noordzee op. Dat loopt vaak niet goed voor ze af, omdat de Noordzee een soort fuik is die steeds ondieper wordt.

In de war

In ondiepere wateren werkt de sonar van een potvis minder goed. Daardoor raken ze in de war en kunnen ze zich steeds minder goed oriënteren. Voor potvis Pieter resulteerde dat in de stranding bij Domburg.
Officieel moet de doodsoorzaak nog blijken uit het onderzoek, maar volgens experts is de kans groot dat het dier nog leefde toen hij aanspoelde. Zo heeft hij schrammen op zijn lijf, wat erop kan duiden dat hij nog bewogen heeft na de stranding.

Mager

Verder ziet de dode potvis er volgens de onderzoekers mager uit, dus is het mogelijk dat hij voordat hij aanspoelde al verzwakt of zelfs ziek was. Of die eerste indruk klopt, moet nog blijken uit het onderzoek.
De dode potvis Pieter wordt ontleed op het strand bij Domburg
De dode potvis Pieter wordt ontleed op het strand bij Domburg © Omroep Zeeland
Bij het ontleden van de potvis werd tot nu toe nog geen ambergris gevonden. Dat grijskleurige wasachtige goedje uit het darmstelsel van potvissen wordt gebruikt in de parfumerie om geuren te fixeren en brengt daarom veel geld op. Volgens de onderzoekers hadden ze het al moeten aantreffen als het er was.

Goudmijn

Bij de stranding van een potvis enkele jaren geleden op Texel stuitten de onderzoekers die het dier ontleedden op een ware goudmijn. De ingewanden van het dier bleken 83 kilo amber te bevatten, met een straatwaarde van een half miljoen.

Lees ook: