'Checkpoint gaat rechtszaken winnen' (video)

'Checkpoint gaat rechtszaken winnen' (video)
'Checkpoint gaat rechtszaken winnen' (video) © OZ
De Wietindustrie

Massaal

TERNEUZEN - Checkpoint moest acht jaar geleden haar deuren sluiten op last van justitie. Nicole Maalsté schreef samen met haar partner Michiel Panhuysen een boek waarin de Terneuzense coffeeshop centraal staat: De Wietindustrie, de slag om de achterdeur. Dat boek won deze maand een zogenoemde Accolade bij de uitreiking van de Zeeuwse Boekenprijs voor het beste onderzoeks-journalistieke boek. 

Grootste ter wereld

Checkpoint was in zijn tijd de grootste coffeeshop ter wereld. Maalsté beschrijft dat er 20 keer zoveel werd verhandeld als in een gewone coffeeshop. "Toen Checkpoint zijn deuren moest sluiten, merkten andere coffeeshops in Nederland meteen dat de toevoer toenam," vertelt ze. 
Eerste keer
Maalsté, die al zo'n twintig jaar schrijft over het Nederlandse softdrugsbeleid, kwam pas voor het eerst in Checkpoint toen de zaak al dicht was. Dat had vooral een praktische reden. Met het openbaar vervoer uit haar woonplaats Den Haag is Terneuzen nu eenmaal een mijl op zeven.
Checkpoint
Checkpoint © Omroep Zeeland

Onder de indruk

Natuurlijk had ze wel veel gehoord over de coffeeshop en de eerste keer dat ze het pand betrad was de schrijver onder de indruk van de grootte van het pand en de professionaliteit die het uitstraalde.
Echte Zeeuwen
De schrijver had uitgebreid contact met coffeeshopeigenaar Meddie Willemsen. "Omdat het zo massaal en groot was, heb je ook een beeld bij wie daar achter moet zitten. Maar dat blijkt heel anders te zijn dan je denkt," zegt Maalsté. Zijn eenvoudige levensstijl wekte ook argwaan bij justitie, valt te lezen in het boek. Want hoe kan iemand die miljoenen verdient zo'n gewoon leven leiden? Maalsté: "De familie Willemsen leidt een normaal leven. Wat dat betreft zijn ze echte Zeeuwen en passen ze in Terneuzen."
Testcase
Sinds de sluiting van Checkpoint wordt de ene na de andere rechtszaak gevoerd. Maalsté beschrijft dat Checkpoint de eerste coffeeshop is geweest waarbij justitie de aanlevering van drugs onder de loep heeft genomen. "Het is wel duidelijk dat Checkpoint de eerste zaak is geweest waar heel erg op de achterdeur is gerechercheerd. Als je dat doet, maak je een einde aan het gedoogbeleid." Zo is Checkpoint een soort testcase geworden voor het Nederlandse softdrugsbeleid.