Reddingsplan voor DELTA en kerncentrale nog ver weg

kerncentrale in Borsele
kerncentrale in Borsele © OZ

Alternatief reddingsplan

MIDDELBURG - Het Rijk kwam vorige maand met een alternatief voorstel, als reactie op het plan van de aandeelhouders zelf. In het reddingsplan van het Rijk zouden zij de aandeelhouders helpen met het opzetten van een nieuw Zeeuws nutsbedrijf (met het kopen van netwerkbedrijf Enduris en een deel van waterbedrijf Evides door de aandeelhouders).   
Reactie op Zeeuwse plan
De aandeelhouders noemen het voorstel van het Rijk niet realistisch en bovenal een plan met veel te grote risico's voor de provincie en gemeenten in Zeeland. Het gaat de financiële draagkracht van Zeeland te boven, staat in een brief die de aandeelhouders woensdag naar minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft gestuurd. 
Volgens gedeputeerde Carla Schönknecht zijn nieuwe onderhandelingen met het Rijk nodig: 
ITEM Brief Delta

Niet serieus genomen

In diezelfde brief aan minister Kamp vragen de aandeelhouders zich af of het Zeeuwse voorstel wel serieus is genomen. De aandeelhouders stelden in mei voor om samen met het Rijk garant te staan voor een miljoenenlening, om deze lastige periode te overleven.
Kerncentrale Borsele
Kerncentrale Borsele © OZ / Chris Verkaart
foto: Chris Verkaart

Delta en kerncentrale
De gemeenten en de provincie zijn aandeelhouder van energiebedrijf Delta, dat deels eigenaar is van de kerncentrale bij Borssele. Die kerncentrale hangt als een molensteen om de nek van de aandeelhouders. De kerncentrale draait de laatste jaren miljoenen euro's verlies, vanwege de lage prijzen op de energiemarkt. Daarnaast is nog steeds niet duidelijk wie de kosten van ruim een half miljard euro betaalt wanneer de centrale in 2033 sluit. Ook verkoop van de kerncentrale is lastig, omdat de centrale niet aan een commerciële partij verkocht mag worden.