Zeeuwse werkloosheid afgenomen in 2016

Zeeuwse werkloosheid afgenomen in 2016
Zeeuwse werkloosheid afgenomen in 2016 © OZ
UWV
UWV © OZ

Sneller aan het werk

OOST-SOUBURG - Zeeuwse werklozen komen volgens het UWV ook sneller weer aan een betaalde baan. Van de mensen die in 2014 WW aanvroegen, was 65 procent binnen een jaar weer aan het werk. In 2012 lukte dat nog 60 procent van de nieuwe WW'ers.

Bouw

In de Zeeuwse bouw is de groei van de werkgelegenheid op dit moment al erg sterk. En uit de conjunctuur-enquête die het CBS vandaag publiceerde, blijkt dat een ruime meerderheid van de Zeeuwse aannemers volgend jaar zelfs méér personeel nodig heeft dan dit jaar. In Midden- en Noord-Zeeland is dat optimisme weliswaar groter dan in Zeeuws-Vlaanderen.

Nieuwbouw

Door de crisis die in 2009 begon, ging het jaren achtereen steeds slechter in de nieuwbouw. Maar de nieuwbouw van woningen in Zeeland is vorig jaar fors aangetrokken. Dit jaar is de nieuwbouw van andere objecten (zoals scholen, infrastructuur, bedrijfspanden etc) voor het eerst sinds jaren weer gegroeid. Het herstel van de utiliteitsbouw is in Zeeland zelfs sterker dan in de rest van Nederland.

Krapte

"Het gaat nu echt om een omslag naar groei van onze economie" zegt arbeidsmarktadviseur Willem van der Velde van het UWV-Zeeland-West-Brabant. Hij voorspelt zelfs een krapte op de Zeeuwse arbeidsmarkt voor bouwvakkers. Zeeland heeft te weinig mensen om de groei aan vacatures op te vangen en ze zullen dus ergens anders vandaan moeten komen. Van der Velde: "Mensen die in het verleden in de bouw werkten en in de WW zijn beland, hebben nu ergens anders een baan. En de aanwas van nieuwe bouwvakkers is verminderd. Dat zie je wel vaker: als het slecht gaat in een sector kiezen jonge mensen voor een andere opleiding."