Oneerlijke concurrentie frustreert Zeeuws-Vlaamse fruittelers (video)

Oneerlijke concurrentie frustreert Zeeuws-Vlaamse fruittelers (video)
Oneerlijke concurrentie frustreert Zeeuws-Vlaamse fruittelers (video)
belgische fruittelers

Loonverschil

KLOOSTERZANDE - Volgens de Zeeuws-Vlaamse tak van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) is het bruto verschil 3,50 euro per uur per werknemer. De Belgische telers kunnen hun fruit daarom een stuk goedkoper verkopen. "En dat is frustrerend", aldus Etienne van der Wielen, voorzitter van de Zeeuws-Vlaamse tak van de Nederlandse Fruittelers Organisatie.

Druk uitvoeren

"De Belgische telers kunnen daar niet zoveel aan doen. Onze regering wel. Die moet ons tegemoet komen. Onze lasten moeten omlaag", vervolgt Van der Wielen. Of dat er op korte termijn inzit is twijfelachtig. "We proberen als NFO druk uit te voeren op de overheid, maar dat heeft tot nu toe nog niet veel opgeleverd, maar we blijven het aankaarten".
Hoge grondprijzen
De komst van de Belgische boeren naar Zeeuws-Vlaanderen heeft er ook voor gezorgd dat de grondprijzen flink gestegen zijn. Ten opzichte van vijf jaar geleden is de prijs voor een hectare landbouwgrond bijna verdubbeld van 60.000 euro naar 100.000 euro.

Voor- en nadeel

"Dat heeft zijn voordelen en zijn nadelen", vindt Van der Wielen. Voor een boer die zijn bedrijf wil overdoen aan zijn zoon of dochter is het lastig, omdat zijn opvolger dan te maken krijgt met die hoge grondprijzen. Voor een boer die zijn bedrijf wil beëindigen is het fijn, want die kan zijn grond tegen een hoge prijs verkopen. "Dat is de wet van vraag en aanbod. Dat is altijd zo geweest en daar doe je niks aan", besluit Van der Wielen.