Minister Kamp: Aandeelhouders DELTA moeten zelf oplossing zoeken

Minister Kamp: Aandeelhouders DELTA moeten zelf oplossing zoeken
Minister Kamp: Aandeelhouders DELTA moeten zelf oplossing zoeken © YouTube
Minister Kamp van Economische Zaken
Minister Kamp van Economische Zaken © YouTube

Verrast

DEN HAAG - "Het kabinet is verrast door de reactie van de aandeelhouders van DELTA", schrijft minister Kamp in reactie op een brief die de provincie eerder deze week naar hem stuurde. Daarin wees de provincie zijn voorstel om te helpen bij problemen bij DELTA en de kerncentrale af.

Nieuw nutsbedrijf

In dat reddingsplan zou het Rijk de aandeelhouders van DELTA helpen bij het opzetten van een nieuw nutsbedrijf. Door het kopen van netwerkbedrijf Enduris en een deel van de aandelen van waterbedrijf Evides. De Zeeuwse aandeelhouders noemden dat voorstel niet realistisch, omdat ze dan eerst zelf tot het uiterste moesten gaan en dat het Rijk daarna pas te hulp zou schieten.
Lees ook: Reddingsplan voor DELTA en kerncentrale nog ver weg

Eigen kracht
Volgens de minister heeft het kabinet mede op verzoek van de aandeelhouders zich ingezet om tot een oplossing te komen, ondanks dat uit onderzoek bleek dat de aandeelhouders op eigen kracht uit de situatie konden komen.

Staatsgarantie
Het kabinet wilde een staatsgarantie verstrekken, zodat de aandeelhouders van DELTA genoeg geld zouden hebben om aan alle verplichten te voldoen. Ook zou daarmee de veiligheid van de kerncentrale zijn geregeld.
Bedrijfsonderdelen verkopen
Omdat de aandeelhouders een andere afweging hebben gemaakt "zijn de aandeelhouders nu zelf aan zet", schrijft Kamp. Volgens de minister moeten de aandeelhouders nu twee gezonde bedrijfsonderdelen verkopen om de nucleaire veiligheid te kunnen garanderen.

'Ongekende mailwisseling'

"Het is een ongekende mailwisseling tussen de aandeelhouders en het ministerie", zegt politiek verslaggever Ferdinand Koppejan. Volgens hem wordt deze politieke discussie hard gespeeld. "De minister zegt eigenlijk: 'Ik heb jullie een prima oplossing geboden. Willen jullie dit niet accepteren, zoek het dan maar lekker zelf uit.' Dit soort briefwisselingen heb ik nooit eerder meegemaakt sinds ik de politiek volg."
'Ongekende mailwisseling'