Zes vragen over het conflict over de kerncentrale

Zes vragen over het conflict over de kerncentrale
Zes vragen over het conflict over de kerncentrale © Chris Verkaart / Flickr
De kerncentrale bij Borssele
De kerncentrale bij Borssele © OZ

Wat is het probleem?

OOST-SOUBURG - Energiebedrijf DELTA zit enorm met de kerncentrale in de maag. Die draait zoveel verlies dat de nucleaire fabriek heel DELTA mee dreigt te sleuren. Daarbij staan volgens het bedrijf honderden banen op het spel. Er zijn honderden miljoenen euro's nodig om DELTA te helpen en de werkgelegenheid voor Zeeland te behouden.

Wat hebben de Zeeuwse aandeelhouders gedaan?

De problemen zijn al langer bekend. In januari begon de commissie Balkenende aan een onderzoek naar hoe de werkgelegenheid in Zeeland een duwtje in de rug kon krijgen. Daarbij heeft Balkenende zich ook verdiept in de problemen met de kerncentrale. In juni stelde zijn commissie dat die problemen te groot zijn voor Zeeland alleen. Balkenende stelde dat de Rijksoverheid de helpende hand moet bieden.

Wat was het aanbod van minister Kamp?

Minister Kamp van Economische Zaken heeft maandenlang de boot afgehouden. Maar in oktober kwam hij met een voorstel aan de aandeelhouders om Zeeland te helpen. Die aandeelhouders zijn de dertien Zeeuwse gemeenten en de provincie.
De Rijksoverheid wilde helpen bij het oprichten van een nieuw nutsbedrijf dat zou bestaan uit het netwerkbedrijf Enduris (eigenaar van kabels en leidingen voor gas en stroom) en waterbedrijf Evides. Het Rijk zou samen met de Zeeuwse aandeelhouders garant staan voor deze oplossing.

Waarom wijzen de Zeeuwse aandeelhouders dat aanbod af?

De Zeeuwse aandeelhouders van DELTA vinden dat de risico's in het aanbod van de Rijksoverheid niet eerlijk zijn verdeeld. Het aankopen van Enduris en Evides kost waarschijnlijk tussen de 300 en 600 miljoen euro. De Zeeuwse aandeelhouders moeten dus enorm veel geld gaan steken in bedrijfsonderdelen waar ze al eigenaar van zijn. De risico's willen ze op een eerlijke manier met het Rijk delen.
Minister Kamp wil dat dus wel doen, maar als het mis gaat, moet eerst de aandeelhouders hun portemonnee tot de laatste cent leegschudden. Pas daarna wil de minister over de brug komen. Althans, dat is de manier waarop het aanbod van minister Kamp in Zeeland wordt uitgelegd.

En nu is er ruzie?

Ruzie kun je het gerust noemen. Na het aanbod van de minister op 5 oktober heeft hij geen contact meer opgenomen met Zeeland. Deze week schreven de aandeelhouders daarover een boze brief naar Kamp. Strekking van die brief was dat ze zijn voorstel niet realistisch vinden, dat ze teleurgesteld zijn dat de minister nu al weken niks van zich heeft laten horen en dat ze zich niet serieus genomen voelen.
Een dag later reageert de minister met een brief naar de Tweede Kamer waarin hij zegt dat hij Zeeland een goed aanbod heeft gedaan en nu dat wordt afgewezen de Zeeuwen het zelf maar moeten uitzoeken.

Hoe nu verder?

De Tweede Kamer wil zo snel mogelijk een debat over deze kwestie. Afgelopen maanden heeft het parlement al meerdere keren moties aangenomen waarin minister Kamp de opdracht krijgt zijn best te doen voor Zeeland bij het vinden van een oplossing. De Kamer vindt dat die oplossing in goed overleg met Zeeland tot stand moet komen. Maar van goed overleg is op dit moment geen sprake.