Handtekeningenactie voor referendum fietsvoetveer (video)

Handtekeningenactie voor referendum fietsvoetveer (video)
Handtekeningenactie voor referendum fietsvoetveer (video) © Ria Mes
handtekeningen veerboot
ITEM Actie referendum veerboot

'Niet serieus'

BRESKENS - De handtekeningenactie wordt onder meer gesteund door de dorpsraad van Breskens. Volgens Suzan Boersma van de dorpsraad neemt de provincie de bevolking niet serieus, dus moet dat via een referendum worden afgedwongen.

Handtekeningen

Om het onderwerp op de agenda te krijgen van Provinciale Staten hebben de actievoerders voor maandag duizend en over enkele weken zesduizend handtekeningen nodig, schrijven ze op debootmoetblijven.nl. Dus gaan ze nu van deur tot deur. 

Verkiezingen

Als een meerderheid in Provinciale Staten voor een dergelijk referendum kiest, dan zou de Zeeuwse bevolking bij de Kamerverkiezingen in maart ook op het referendum kunnen stemmen. Dan krijgen de Zeeuwse stemmers de vraag voorgelegd of ze vinden dat er weer een autoboot moet komen.

Rendabel

De veerdienst kost te veel geld, dus werkt de provincie op dit moment aan een plan om het huidige fietsvoetveer weer rendabel te krijgen. Maar volgens de actievoerders houdt dat vooral in minder afvaarten en duurdere kaartjes. Daar zijn zij het niet mee eens.

Einde

De capaciteit zal door de maatregelen van de provincie dalen met 20 procent, zeggen ze. En dat zou volgens hen op termijn het einde betekenen van de veerdienst. Terwijl er volgens de actievoerders een goed alternatief op tafel ligt.

Elektrische boot

Ze verwijzen naar een eerder gepresenteerd plan van Sebastiaan Keijmel uit Breskens voor een elektrische boot, waarop ook plaats is voor auto's. De Bressiaander heeft die plannen op eigen initiatief ontwikkeld. Die optie zou volgens hen op termijn goedkoper zijn, zonder verlies in capaciteit. Maar dat ziet de provincie niet zitten.

Protesten van oppositiepartijen

Ondanks protesten van oppositiepartijen werden eerder deze maand in Provinciale Staten de plannen van het dagelijks provinciebestuur aangenomen. Dus van twee boten naar één en mogelijk duurdere kaartjes.