'Provinicie en Rijk moeten weer praten over DELTA'

'Provinicie en Rijk moeten weer praten over DELTA'
'Provinicie en Rijk moeten weer praten over DELTA' © Chris Verkaart / Flickr
PvdA-Tweede Kamerlid Albert de Vries
PvdA-Tweede Kamerlid Albert de Vries © OZ
ITEM Albert de Vries over Delta-ruzie

Op scherp

OOST-SOUBURG / DEN HAAG - ​De verhoudingen tussen Rijk en provincie staan de afgelopen dagen op scherp. Woensdag schreef de provincie in een scherpe brief aan de minister dat het reddingsplan van het Rijk voor DELTA onredelijk veel inbreng vroeg van de aandeelhouders: de provincie en de Zeeuwse gemeenten. Die moeten een te groot financieel risico accepteren, vinden ze.

Verbaasd

​Donderdag reageerde minister Henk Kamp in een even zo scherp geformuleerde brief. Hij reageert daarin verbaasd dat zijn reddingsplan voor de kerncentrale en het energiebedrijf is afgewezen door de Zeeuwse gemeenten en de provincie. Dus: zoek het zelf maar uit, is de boodschap van de brief.
​Verzoenende toon
Die felle brieven over en weer helpen de situatie niet​, vindt De Vries. Hij vindt het tijd dat beide partijen een verzoenende toon aanslaan en samen om de tafel gaan zitten. Het helpt niet om te gaan wijzen naar elkaar. Ze moeten er samen uit zien te komen, vindt hij.

​Voorwaarden
​​Simpel uitgelegd lijdt de kerncentrale verlies en dreigt zo energiebedrijf Delta mee te slepen. Minister Kamp wil wel garant staan, maar alleen onder bepaalde voorwaarden. Hij wil dat de aandeelhouders van DELTA het netwerkbedrijf en het waterbedrijf overnemen. De gemeenten en de provincie vinden die voorwaarden onredelijk. 

​​Dialoog op gang

​De problemen leken even opgelost toen Kamp ruim een maand geleden met zijn voorstel kwam. Maar sindsdien is er volgens de provincie geen constructief overleg meer geweest. De Vries hoopt dat een Kamerdebat de dialoog weer op gang kan helpen.

​Lees ook:
​- ​Minister Kamp: Aandeelhouders DELTA moeten zelf oplossing zoeken
​- ​Zes vragen over het conflict over de kerncentrale
​- ​Reddingsplan voor DELTA en kerncentrale nog ver weg