'Zeeland gaat dertig jaar op slot als Rijk niet helpt met kerncentrale' (video)

'Zeeland gaat dertig jaar op slot als Rijk niet helpt met kerncentrale' (video)
'Zeeland gaat dertig jaar op slot als Rijk niet helpt met kerncentrale' (video) © OZ
Schönknecht over DELTA

Verkopen netwerkbedrijf

MIDDELBURG - Gedeputeerde Schönknecht schetste in de vergadering van Provinciale Staten ook de gevolgen voor DELTA nu het Rijk Zeeland niet meer wil helpen met een oplossing voor de kerncentrale. Delta wilde op 1 december duidelijkheid van de aandeelhouders (Zeeuwse gemeenten en de provincie) of zij netwerkbedrijf Enduris (beheerder van kabels en leidingen) konden kopen.

Werkgelegenheid

Schönknecht zegt dat die duidelijkheid er niet voor 1 december komt. Dat betekent waarschijnlijk dat DELTA het netwerkbedrijf probeert te verkopen aan andere partijen. Dat kan grote gevolgen hebben voor de werkgelegenheid. DELTA moet het netwerkbedrijf afstoten omdat in de splitsingswet is vastgelegd dat een bedrijf niet én energie mag verkopen en tegelijkertijd de kabels en leidingen mag bezitten. Die splitsing moet op 1 juli 2017 een feit zijn.

Onmogelijke eisen

Tijdens de Statenvergadering gaf Schönknecht opnieuw aan dat het kabinet in de ogen van de Zeeuwse aandeelhouders van DELTA onmogelijke eisen stelt aan een reddingsplan voor de kerncentrale. "Vanaf het begin heeft minister Kamp daar twee strenge voorwaarden aangesteld: De aandeelhouders zijn verantwoordelijk voor de kerncentrale en daarom moeten zij een maximale bijdrage leveren aan een oplossing."

Onjuistheden

Statenleden hebben geschrokken gereageerd nu het overleg met het Rijk over een oplossing is vastgelopen. Hannie Kool van het CDA stelde dat minister Kamp van Economische Zaken een onjuist beeld schetst van de feiten. "Het is nu aan de Tweede Kamer om dat te corrigeren." Alle partijen in Provinciale Staten zijn het erover eens dat de Tweede Kamer nu aan zet is om toch tot een voor Zeeland acceptabele oplossing te komen.
Ministers en Schonknecht over DELTA

Op slot

Verder wees Kool erop dat het Rijk in een wet heeft vastgesteld dat DELTA de kerncentrale niet mag verkopen. "Den Haag heeft daar een slot op gezet. En dus zijn ze verplicht om ons nu te helpen met een oplossing." Alle partijen in Provinciale Staten drongen erop aan dat de aandeelhouders met minister Kamp in gesprek moeten blijven over een oplossing.

'Doe het voor de werknemers!'

PvdA-Statenlid Anita Pijpelink voegde daar nog aan toe dat het gesprek over een oplossing ook noodzakelijk is voor het personeel van DELTA. "Ik denk bij deze ontwikkelingen ook aan alle werknemers van DELTA. Ook voor hen, blijf in gesprek!"