Sportduikers zien zeldzame zonnevis in Oosterschelde

Sportduikers zien zeldzame zonnevis in Oosterschelde
Sportduikers zien zeldzame zonnevis in Oosterschelde © Sander van Dijk / Stichting Anemoon
Sportduikers vinden een jonge zonnevis in de Oosterschelde
Sportduikers vinden een jonge zonnevis in de Oosterschelde © Marco Faasse / Stichting Anemoon
De jonge zonnevis zwom in ondiep water. De sportduikers meldden hun waarneming bij Stichting Anemoon en de vrijwilligers van die natuurorganisatie doken de archieven in. In Zeeuwse wateren hebben ze twee oudere waarnemingen opgespoord. In 1965 zat er een exemplaar van deze vissensoort in een garnalennet en in 1970 belandde er een in een fuik.

Recentere waarneming

Er zijn maar twee recentere waarnemingen in Zeeuwse wateren. In 2009 zag een sportduiker een zonnevis zwemmen bij de Zeelandbrug en in juni 2001 zagen sportduikers een volwassen exemplaar in het Grevelingenmeer, bij Den Osse.
Waarom de zonnevis niet vaker gezien wordt in de Oosterschelde is onbekend. Volgens biologen zijn delen van de Oosterschelde namelijk wel een geschikte biotoop voor de vissensoort.
Een volwassen Zonnevis voor de kust van Cornwall
Een volwassen Zonnevis voor de kust van Cornwall © Marion Haarsma / Stichting Anemoon
De zonnevis (Zeus faber) is een grote vis. Een volwassen zonnevis is gemiddeld 25 tot 30 centimeter lang en weegt dan rond de twee kilo, maar er zijn ook exemplaren met een lengte van 75 tot 90 centimeter grootte die zo'n acht kilo wegen. Het exemplaar dat nu gezien is nog jong en is dus nog aan de kleine kant. Ze deden hun waarneming eind oktober, maar het nieuws werd vandaag pas naar buiten gebracht.
<p>De vorm van de vissensoort is uniek in Nederlandse wateren, hij is dus niet te verwarren met andere vissoorten. De vis is geelbruin van kleur en wordt daarom in Frankrijk 'Jaune dorée' (goudgeel) genoemd en in Engeland John Dory. Op beide flanken staat één opvallende zwarte vlek. Hierdoor heeft het dier veel bijnamen, zoals de Sint-Pietervis en in het Engels Saint Peter. Dit wijst op de zwarte vlek op de flanken die door de heilige Petrus (Saint Peter) als vingerafdruk zou zijn achtergelaten.</p><h2> Roofvis </h2><p> De zonnevis is een roofvis die zich met name voedt met vis, krabben en inktvissen. De sterk afgeplatte vorm zorgt voor goede camouflage, met name in kelpwouden, waardoor de dieren hun prooi onopgemerkt kunnen benaderen. De vissensoort zuigt vervolgens zijn prooi naar binnen met behulp van grote bek. </p>