'Seksrabbijn' moet anderhalf jaar de cel in

'Seksrabbijn' moet anderhalf jaar de cel in
'Seksrabbijn' moet anderhalf jaar de cel in © OZ
Volgelingen van 'seksrabbijn' Eliezer Berland
Volgelingen van 'seksrabbijn' Eliezer Berland © OZ

Akkoord

Berland heeft een deal gesloten met justitie, meldt de Israëlische krant The Jerusalem Post. Hoeveel strafvermindering zijn akkoord met justitie heeft opgeleverd, is niet bekendgemaakt.

Bekend

De 79-jarige rabbijn heeft onder meer bekend dat hij zijn positie heeft misbruikt door seksuele handelingen te verrichten met vrouwen die naar hem toekwamen voor advies en spirituele bijstand. Tot nu toe heeft hij de aantijgingen altijd ontkend.

Op de vlucht

De omstreden rabbijn sloeg drie jaar geleden op de vlucht nadat hij werd beschuldigd van seksueel misbruik van vrouwen uit zijn geloofsgemeenschap. Hij vluchtte van land tot land en verbleef tijdens zijn vlucht ook in Zeeland.

Commotie

In maart 2015 verbleef hij samen met ongeveer 250 volgelingen in recreatiepark Hof van Zeeland in Heinkenszand. Het verblijf zorgde voor veel commotie. Zo zwommen sommige leden van de groep in de natuurplas bij het park. Dat is tegen de parkregels.

Overlast

Ook werden zo'n van zijn 150 volgelingen het hotel Arion in Vlissingen uitgezet nadat ze daar overlast veroorzaakten. Ze hadden daar onder meer een lichtkoepel en een systeemplafond gesloopt en pakten zelf drank achter de bar. Toen ze het hotel uitgezet werden, zetten ze het feestje op straat verder, waar ze het verkeer over de Vlissingse boulevard urenlang hinderden.

Uitlevering

In Nederland kon Berland in eerste instantie vrij rondlopen zolang zijn juridische strijd om uitlevering te voorkomen nog voortduurde. Maar uiteindelijk besliste de Hoge Raad dat Berland aan Israël mocht worden uitgeleverd, waarna hij spoorloos verdween, om later op te duiken in Zuid-Afrika. Dat land leverde hem afgelopen zomer alsnog uit aan Israël. Daarmee was zijn jarenlange vlucht ten einde.