'Terminator nodig voor problemen Thermphos'

'Terminator nodig voor problemen Thermphos'
'Terminator nodig voor problemen Thermphos' © OZ
Thermphos2
Thermphos2 © OZ

Terminator

MIDDELBURG - Thermphos klinkt als een zucht, stelde Hannie Kool van het CDA vast. "We hebben een terminator nodig om het schoonmaken van Thermphos tot een goed einde te brengen." Ze verwees daarmee naar de actiefilm The Terminator, waarin het draait om de strijd tussen mens en machine en waarin Arnold Schwarzenegger de hoofdrol speelt.
Akelig
Ook PvdA-fractievoorzitter Anita Pijpelink maakt zich grote zorgen. "Dit probleem komt in een periode dat Zeeland wil en moet investeren in de toekomst. Dat maakt het extra akelig om ons geld te steken in een schoonmaakklus. Maar we komen er niet onderuit, we moeten dit oplossen voor de generaties na ons."
Giftig fosforslib
Het fabrieksterrein van Thermphos is vervuild met giftig fosforslib. Het was de bedoeling dat dit in december zou zijn opgeruimd. Maar in oktober werd duidelijk dat er nog maar 22 procent van het spul is opgeruimd, terwijl de 41 miljoen euro die ervoor was uitgetrokken op is. Dat betekent dat de provincie vanaf nu 700.000 euro per maand moet betalen voor brandweer, operators, beveiligers en toezichthouders die voor de veiligheid op het terrein moeten zorgen.

Duveltje uit een doosje

Statenlid Jan Henk Verburg van de ChristenUnie wilde weten waarom het bericht over de vertraging als een duveltje uit een doosje kwam. Volgens verantwoordelijk gedeputeerde Jo-Annes de Bat is er lang gewerkt aan de machine waarmee het fosforslib wordt verwerkt. "Als de machine optimaal zou werken, zouden honderd dagen nodig zijn voor de sanering. Toen duidelijk werd dat de klus niet op 22 december zou zijn afgerond, heb ik Provinciale Staten ingelicht."

Plan van aanpak

De provincie komt op 15 december met een plan van aanpak. Dan moet duidelijk zijn wie er verantwoordelijk is voor de langzame sanering. Ook moet dan bekend zijn hoe de schoonmaakklus verder gaat, hoeveel dat gaat kosten en wie daaraan meebetalen.